Германският хуманитарен кораб "Сий-уоч 3" с 42 мигранти на борда навлезе в италиански води, нарушавайки заповедта на Рим да не го прави, предаде "Ройтерс".

От кораба заявиха, че капитанът е решил да се насочи към остров Лампедуза, защото ситуацията на борда сега е "по-отчайваща от всякога" и че му е позволено да го направи според законодателство за извънредни ситуации в морето.

Според указ, одобрен през юни, италианското вътрешно министерство, оглавявано от лидера на крайнодясната партия "Лига" Матео Салвини, има правото да откаже достъп до териториалните води на плавателни съдове, които смята, че представляват риск за сигурността или обществения ред и да ги глоби.

В полза на Италия бе и решение от вчера на Европейския съд по правата на човека. Според него страната не е задължена да разреши на мигрантите да слязат от плавателния съд, макар да е задължена да им окаже подкрепа в морето.

На 12 юни корабът спаси 53 души край бреговете на Либия. Оттогава италианските власти са разрешили 11 от спасените мигранти да слязат на сушата по медицински или хуманитарни причини, но отказват да приемат останалите.

Дневник