Оттеглени кандидатури в последния момент, малко желаещи да приемат олимпийски игри, неясни проекти с несигурно финансиране... Тези проблеми са само част от главоболията, които досега понасяше Международният олимпийски комитет (МОК).

Взела си поука, сега организацията поема по нов път с въвеждането на драстични промени в процеса при избора на домакини за олимпийските игри. Предложенията, които бяха приети единодушно от членовете на МОК по време на 134-ата сесия, включват по-строг контрол върху издигането на кандидатури.

С промените МОК се надява, че прави решителна крачка към устойчиво бъдеще на олимпийското движение с надеждата, че ще намали проблемите, които съпътстват избора за домакин. А според президента на МОК Томас Бах сегашният модел "има твърде много губещи".

Новостите ще влязат в сила, след като изпълнителният комитет определи как точно да бъдат изпълнени и биха могли да бъдат използвани най-рано при определянето на кандидат за форума през 2030 г. Но какви са промените и какво ще е различното, което ще донесат със себе си при избора на домакин.

Време е за реформи

В основата на промените е работна група, начело с главния координатор на игрите Джон Коутс. Сред новостите е отпадането на правилото, според което организаторът на съответния форум трябва да бъде избран седем години преди събитието.

По този начин МОК ще се опита да направи процеса по-гъвкав. Крачка в тази посока организацията пое с предварителното избиране на домакините за летните игри през 2024 и 2028 г. – съответно Париж и Лос Анджелис.

В бъдеще е възможно да се очакват повече подобн предварителни избори., като според главния координатор на игрите Джон Коутс основна задача на кандидатите е да се адаптират към промените.

"Предизвикателството пред тях е да разберат, че процесът не опира просто да издигнат кандидатура и да се мотаят няколко години и след това да бъдат включени във вота на сесията. Това трябва да доведе до по-добра оценка на по-ранен етап. Трябва да покажете, че имате подкрепата на правителството, ако искате да продължите напред", каза Коутс.


С предимство при избора на домакин ще са кандидатурите, които вече имат изградени спортни съоръжения и инфраструктура. В допълнение изграждането на нови съоръжения също трябва да бъде съобразено с планове за устойчиво развитие.

По този начин МОК се застрахова от рисковани кандидатури с неясно бъдеще. От градовете, които проявяват интерес да приемат игрите, също ще бъде поискано да проведат референдум при необходимост и желание от местното население.

В плана на МОК влиза още затягане на контрола около кандидатурите с въвеждането на отделни комисии за летните и зимните игри, които ще заменят комисията по контрола на организацията.

"Бяхме обявявани за мъртви в много случаи. Не можем да променим вятъра, но можем да нагласим платната", каза бившият вицепрезидент на МОК Ричард Паунд.

Дневник