От 8 юли започва ново самолетно заснемане на част от територията на Шуменска област. Целта е реално да се актуализират границите и начините на теренно ползване на физическите блокове, както и допустимите за подпомагане площи в тях, съобщиха от Областна дирекция „Земеделие“ в Шумен.

Това е последната част от изпълнението на четиригодишен проект на Министерство на земеделието, храните и горите за изготвяне на нова цифрова ортофотокарта (ЦОФК) на цялата страна.

Заснемането ще се извърши със самолет, оборудван с високотехнологични цифрови камери, осигуряващи необходимото качество на получената цифрова ортофото карта.

Миналата година в областта беше заснета южната й половина, обхващаща общините Шумен, Каспичан, Велики Преслав, Смядово и Върбица. Сега при благоприятни климатични условия, заснемането трябва да приключи до края на месец юли и ще обхване  общините от северната част на областта – Каолиново, Никола Козлево, Венец, Хитрино и Нови пазар.  

Паралелно с това от края на август започват теренните проверки в южната част на областта, където вече има цифрова ортофото карта. Проверките включват идентификация на парцели, за които стопаните заявяват подпомагане по линия на директните плащания.  Ще се проверяват тези земи, които към момента се водят като неподходящи за подпомагане, т.е. необработваеми. Преди земеделските производители да получат евросредства, проверките трябва да покажат дали необработваемата площ вече се обработва, обясниха от Областна дирекция “Земеделие” в Шумен.

От там уточниха, че след заснемането сега на северната част на областта идната година и там ще започнат проверки, за да се определи обхватът на площите допустими за подпомагане. Според специалистите актуализацията на цифровата ортофото карта, чрез заснемане със самолет се извършва на всеки четири години, а всяка година за съответната кампания се правят проверки от специалисти за определяне обхватът на площите, допустими за подпомагане.

ШУМ.БГ