След като оцеля само няколко часа идеята на Европейския съвет на 28-те лидери на държавите от ЕС Сергей Станишев да оглави Европейския парламент, днешните избори за заместник-председатели на ЕП показаха, че и на това ниво няма да има българи.

Гласуването бе тази вечер и 11 от 14-те зам.-председатели бяха избрани на първи тур при 702 гласували и 661 валидни гласа. Сред тях има 6 души от ЕНП, 3 от "Социалисти и демократи", 2 от "Обнови Европа" и 1 от Зелените. За останалите три места продължиха да се състезават кандидати от по-малките евроскептични и крайно леви групи.

Единственият, който има нещо общо с България, е родената в София Клара Добрев, съпруга на бившия унгарски социалистически премиер Ферен Дюрчан.

Основната функция на зам.-председателите на ЕП е да заместват председателя на пленарни заседания, който също така може и да им делегира право да го представляват на церемонии или събития. Трима от 14-те са с по-големи правомощия и те се определят от т.нар. Конференция на председателите с право да участват в комисии за изясняване на споровете по конкретни законодателни и други мерки.

Заедно с петима квестори, които ще бъдат избрани в четвъртък, 14-те участват в Бюрото на ЕП, което отговаря за въпроси, свързани с бюджета, администрацията, организацията и персонала на Европейския парламент.

Дневник