Косово и Албания подписаха споразумение, което ще позволи да съгласуват външната си политика и да обединят дипломатическите си мисии, съобщи "Болкан инсайт".

Според изданието мярката, обявена при посещение на косовския външен министър Беджет Пацоли в Тирана, едва ли ще доведе до сериозни последици.

Пацоли написа в "Туитър", че друга стъпка, която предстои на Албания и Косово, е да обменят персонал и опит, за да защитават националните си интереси. "Това е голяма стъпка напред за обединяване пред света," написа той. Според албанския му колега, също коментирал новината в "Туитър", документът "отваря нови хоризонти за общо институционално действие." Той е ценен, "докато вървим все по-близо до дълбока национална интеграция."

Eксперт, цитиран от изданието, смята, че става дума по-скоро за "патриотично шоу" - двете държави вече са заявявали подобни намерения, но всъщност имат различни външнополитически приоритети.

Косовският президент Хашим Тачи отскоро говори отново за обединение на Албания и Косово, след като предложението за гранично споразумение със Сърбия не се осъществи, а в понеделник призова и парламентите в Тирана и Прищина да "одобрят изявленията на волята на хората да живеят в една държава", продължава "Болкан инсайт". Премиерът Рамуш Харадинай бе по-предпазлив пред медиите и макар да каза, че това е "проект от век", определи като най-важно "премахването на бюрократични и административни пречки" в сътрудниеството между двете държави.

Миналата година албанският премиер Еди Рама отиде по-далеч и допусна възможността Прищина и Тирана да имат общ президент, но получи предупреждение от САЩ.

Дневник