Британската певица Джос Стоун е била задържана и депортирана от Иран, след като не успяла да убеди властите там, че няма да се опита да направи публичен концерт в страната.

32-годишната изпълнителка, която от пет години прави своето т.нар. "тотално световно турне" с общо 200 спирки, публикува видео в "Инстаграм" профила си, в което носи бял шал на главата си и разказва, че при опита й да влезе в страната заедно с екипа й първо са били задържани на границата, а след това и депортирани.

"Знаехме, че не може да направим обществен концерт , тъй като аз съм жена, а това е незаконно в тази страна. Лично аз нямам желание да ходя в ирански затвор, нито се опитвам да променя политиката в страните, които посещавам, нито пък искам да застрашавам други хора", разказва тя.

Въпреки това обаче властите не са били убедени, че тя няма да направи опит да изнесе публичен концерт, заради което са били поставени в нещо като черен списък. За това тя и хората, с които е пътувала, са разбрали, когато са се озовали в залата за имигранти.

"След дълги дискусии с най-приятелски настроените, чаровни и добронамерени хора от имиграционните служби, бе взето решение да ни задържат за през нощта и да ни депортират сутринта", разказва певицата, след което допълва, че този момент е разбил малка част от сърцето й.

Стоун се е опитала да посети остров Киш, който се намира в залива край южния бряг на Иран, е единственото място в Иран, което чужденците могат да посещават без да им е необходима виза.

Стоун допълва, че имиграционните служби на летището са я окуражили да отиде до посолството на Иран във Великобритания, за да осигури всички необходими документи и тогава да се върне отново.

По-рано тази седмица Стоун публикува снимки от пътуване до република Йемен, която пострада силно след четиригодишна гражданска война.

Певицата обяви, че е получила разрешение да направи концерт пред публика от мъже и жени, дадено й от управителя на провинция Ал-Махра, намираща се на границата с Оман и далеч от боевете между силите на йеменското правителство и бунтовническото движение Хути.

Спирка номер 198 в нейното световно турне бе в либийската столица Триполи, където подкрепяното от ООН либийско правителство се сражава със силите, верни на военачалника ген. Калифа Хафтар, допълва Би Би Си.

Дневник