Шумен отпадна от безвъзмездното финансиране по Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) за закупуване на електрически автобуси. Община Шумен бе сред 11-те в България, които имаха право на евросредства за екологичен транспорт, като за Шумен ресурсът бе определен в размер на 12 млн.лв.

Причината Шумен да загуби парите е липсата на общинско транспортно предприятие, което трябва да е партньор на администрацията при кандидатстване с проекта по програмата. Това става ясно от публикуваните документи на страницата на Информационна система
за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България 2020 (ИСУН).

От справката на отправените до Управляващия орган (УО) на програмата предложения и въпроси, става ясно, че кметът Любомир Христов информира, че в Шумен обществените транспортни услуги се предоставят от частна фирма, която сключва договор с общината. 

В становище УО на ОПОС заявява, че при липса на общинско транспортно предприятие, което е основно условие за допускане до участие в разпределението на средствата, община Шумен отпада от програмата. 

Прието е предложението на кмета Любомир Христов, ако остане финансов ресурс и/или се обяви нова процедура, община Шумен да е сред първите, които ще участва. В писмо до Управляващия орган той информира, че администрацията пристъпва към учредяване на общинско дружество, на което ще се възложи предоставянето на услугата превоз на пътници при спазване на всички нормативни изисквания за този вид дейност.

„Не се отказваме от екологичен транспорт за Шумен. Необходимо ни е да имаме общинско предприятие за обществен транспорт и работим върху този въпрос. При отваряне на нова процедура ще имаме готовност и ще кандидатстваме“, каза за ШУМ.БГ Живка Атанасова, главен експерт „Екология“ в общината.

ШУМ.БГ