Бюст на Тутанкамон на 3000 години, за който Египет твърди, че е бил откраднат, бе продаден на търг за 6 млн. долара, пише Би Би Си.

Малко преди наддаването африканската държава призова аукционната къща "Кристис" да отмени продажбата на реликвата, която изобразява древния владетел Тутанкамон.

Външният министър на страната заяви, че бюстът вероятно е бил откраднат от египетски храм през 70-те години.

От "Кристис" обаче заявиха, че от Египет не са предявявали опасения за бюста в миналото, макар той да е бил излаган публично.

28-сантиметровата кафява фигура от кварцит идва от частна колекция на древно изкуство и през 2016 г. бе продадена на търг от "Кристис" срещу 3 млн. паунда.

В изявление "Кристис" сподели, че предметът не е и не е бил предмет на разследване, както и че аукционната къща никога не би предложила на търг предмет, за който има каквито и да било законови съмнения.

"Кристис" също така публикува и хронология на собствеността на реликвата през последните 50 години.

Известно е, че бюстът е бил придобит от германския аристократ принц Вилхелм фон Турн между 1973 и 1974 г.

Аукционната къща допълни също, че за съществуването на бюста се знае от доста време и той многократно е бил излаган през годините.

Бившият министър на антиките на Египет Захи Хавас коментира пред агенция "Франс прес", че според тях бюстът е напуснал страната след 1970 г., тъй като по това време е имало кражба и на други артефакти от храма Карнал.

През 1983 г. Египет прие закон, който забранява износа на артефакти от страната.

Египетският владетел Тутанкамон умира преди повече от 3000 години на възраст 19 години, а останките му са открити през 1922 г..

Дневник