Премиерът Бойко Борисов е свикал среща между футболните ръководители, за да покаже уважение към "хората, които си дават парите". Така той обясни срещата със собствениците на "Лудогорец", ЦСКА и "Левски" Георги Домусчиев, Гриша Ганчев и Васил Божков в Министерски съвет.

"Исках да обърна внимание на всичките клубове, без да става голям панаир. Исках да покажа и респект към хората, които си харчат парите за футбол. Като държава сме дали много средства за футбола, не искахме да се месим в дейността на Българския футболен съюз (БФС), но да изкажем своите виждания. Трябва да кажем, че така, както се развива детско-юношеския футбол, няма да стане, макар терените сега да са по-добри от преди години", започна Борисов пред "Спортното шоу на Дарик".

По думите на премиера България може да вземе веднага мач за Суперкупата на Европа, но "няма смисъл, ако няма изградена система". Борисов изрази готовност страната да инвестира пари в юношеския футбол.

"Ако БФС седне и направи сметка за Първа, Втора и Трета лига на отборите колко им струва издръжката на отборите до 12, 16 или 18 години, ще се дадат тези пари. А не поотделно. Да направят система и да кажат. Това ще даде резултат след 3-4 години".

Борисов коментира и въпроса с футболните съдии, който е бил най-обсъждан на срещата с Домусчиев, Ганчев и Божков.

"Ще имаме доста мероприятия по контрол на съдийските бригади. Дали сме им таен телефон с Младен Маринов (министъра на вътрешните работи) и ако някой иска да ги плаши, тормози, подкупва, може да попадне в подобни мероприятия. Тогава всеки да си носи отговорност, няма значение колко велик е клуба и няма защо да се сърди. Затова бях поканил на срещата главния прокурор, заместник-главния прокурор и вътрешния министър. Да ги предупредим. Най-важното нещо в спорта е феърплея", каза още Борисов.

Министър-председателят уточни, че трябва да се реши проблемът с футболното хулиганство. "За МВР е най-лесно да ги респектира, но просто исках да сложа рамка, че ако има подобна осъзната рамка с подобни процеси".

"Предложих на Боби Михайлов да сложи имената на съдиите в една купичка и да теглят преди големите мачове. Това обаче не било прието в Европа. Винаги има начин да се направи така, че да няма съмнения относно реферите", добави Борисов.

Дневник