С втора поредна титла за САЩ завърши световното първенство по футбол за жени. Турнирът във Франция подобри всички рекорди за интерес към дамския футбол, базиран на рейтинги, посещаемост на мачовете и медийно внимание, което предизвика надпреварата. Тя показа още желанието на женския футбол да излезе от сянката на мъжете и да се бори за равенство.

Именно това е основният въпрос, който стои пред женския футбол и ФИФА след края на световното – накъде ще продължи да се развива спортът.

Президентът на Световната футболна федeрация Джани Инфантино веднага изрази готовност да разшири световното. Той заговори за турнир с 32 отбора от 2023 г., който да увеличи двойно досегашните 16 участника.

"Искам да разширя световното за жени до 32 отбора и трябва да го решим наистина близо. Може би да направим голяма среща, да обсъдим всичко и да изберем домакин. Възможно е дори две страни да организират световното", каза Инфантино.

Идеята му веднага срещна противници, тъй като САЩ победи Тайланд с 13:0 в хода на турнира. Увеличеният брой участници ще доведе и до по-голям шанс за такива резултати при влизане на слаби отбори.

Най-големият проблем пред женския футбол не е въпросът с увеличаването на отборите или запазването на настоящия формат, а финансовата страна. Дамите вече изразиха желание за увеличение на наградния фонд и равенство с мъжкия футбол. Първа това наглас изрази звездата на победителите от САЩ Меган Рапиноу.

Наградният фонд на световното във Франция беше 30 милиона долара, а шампионките взеха 4 милиона. За сравнение този на световното за мъже преди година в Русия беше 400 млн. долара с гарантирани 38 за първенеца Франция. Приходите на ФИФА преди година надхвърлиха 6 милиарда долара, докато сега се говори за сума в рамките на 130 милиона.

Инфантино вече изрази готовност да увеличи наградния фонд до 60 милиона долара, но дали това би било достатъчно.

Нарастваща популярност

Женският футбол е област, която бележи голям ръст в последните години, не само по набиране на публика, но и по броя въвлечени в спорта. Две от страните, които допринасят най-много за това са САЩ и Англия.

Според данни на ФИФА в САЩ има регистрирани 1.5 милиона играчи при дамите под 18 годишна възраст. В Англия те са много по-малко в тази възрастова група. На Острова обаче има над 200 хиляди жени, които практикуват футбол и се отчита ръст от 7%. Прогнозата е за достигане до 230 хиляди през 2023 г.

Все повече британци се интересуват от женски футбол, като световното първенство доказа това. Данните за телевизионните рейтинги сочат, че 47% (28.1 милиона души) от населението на Англия е гледало загубата в полуфинала от САЩ. Това е и най-гледаното събитие в английския ефир от началото на годината.

В САЩ финалът имаше рейтинг 10, като почти се доближи до постижението от 2015 г., когато американките отново спечелиха титлата. Двубоят с Холандия е значително по-гледан от финала на световното за мъже от 2018 г. между Франция и Хърватия.

"Женският футбол е важен за ФИФА и ние ще продължим да бъдем отговорни към него и към всички въвлечени", обеща Инфантино.

Дневник