За няколко случая на простреляни безстопанствени животни алармират от Общински приют "Тонка Петрова". От началото на годината служителите са помогнали на три кучета и една котка. Молят всеки, който стане свидетел на насилие над животно, да снима и да подаде сигнал.

Последното простреляно животно, на което са помогнали от приюта, е куче, уловено около 15 юни в кв. "Дивдядово". Служителите го хванали, за да го кастрират и обезпаразитят, но установили, че почти не стъпва на задните си крака. Рентгенова снимка показва две сачми в двата крака. Вчера на животното е извършена операция.

"Операцията е тежка и сложна. Финансира се от немския ни партньор", обясни новият управител на приюта Златина Пенева. Тя каза още, че другите две пострадали кучета вече са осиновени в Германия. Едното от тях е оперррдно там, а за другото е нямало как да се направи операция и в момента е в инвалидна количка.

"Нямаме наблюдения, случаите на простреляни животни да са в точно определен район, тъй като са уловени на различни места в града, а и е важно да се каже, че те си сменят местонахождението", каза още Пенева. Тя допълни, че през миналата година е нямало подобни случаи.

На Фейсбук страницата на приюта е публикувана молба към гражданите, ако видят хора, които стрелят по животни, да заснемат деянието, за да бъде наказан извършителя.

ШУМ.БГ