За да намали цената, България купува изтребители с намалена функционалност. Това коментира пред Би Ти Ви главният секретар на президента полковник Димитър Стоянов.

Той подчерта, че държавният глава оценява високо характеристиките на американския изтребител Ф16, не е лобирал за конкретен тип авиационна техника, а за честна и открита процедура по ясни правила.

Днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа сделката, по която България ще придобие 8 изтребителя от типа F-16 Block 70, а общата стойност на договора е 1 256 153 980 долара.

Военният експерт от екипа на президента даде пример с това, че новите самолети ще могат да пускат единствено свободна падащи бомби - тоест нищо различно от това, с което военната авиация е разполагала и през 1913 г. Няма да има нито лазерно насочване нито джипиес насочване, каза Стоянов и добави, че самите САЩ са предупредили, че от интерес на България е да разшири пакета, ако иска многофункционален самолет с всички способности и обучен екип, както и да осигури възможност за ремонти и резервни части.

Дневник