Телекомът "Виваком" се продава, като сделката ще се ръководи от консултантската компания Lazard – за това съобщава в. "Файненшъл таймс", позовавайки се на трима свои източници. Цената може да стигне до 1.2 млрд. евро, съдейки по скорошни сделки в региона, твърди източник на ФТ.

Бизнесменът Спас Русев, който оглавява консорциума - собственик на "Виваком", е потвърдил пред медията, че се търси купувач. "Сега е точното време (за продажба)", казва Русев, който притежава 46% от "Виваком". Британският клон на руската банка ВТБ има 20%, толкова има и "Делта кепитъл интернешънъл" на бившия финансов министър Милен Велчев и брат му Георги.

Потенциалните купувачи трябва да са наясно, че се води дело за продажбата на "Виваком" и има спорове за собствеността ѝ, предупредена е Lazard.

Инвестиционната компания Empreno Ventures, контролирана от руския бизнесмен Дмитрий Косарев, е изпратила на Lazard писмо, видяно от ФТ. Косарев е купил дял в люксембургски холдинг, който е бил собственик на "Виваком" преди 2015 г. Косарев съди "ВТБ кепитъл", Русев и Велчев с мотива, че "Виваком" е била продадена на занижена цена.

Русев отрича обвиненията и твърди, че продажбата е била законна и прозрачна, както и че по-рано този месец лондонски съд е отхвърлил опита на Empreno да я оспори. Косарев е заявил, че ще продължи исковете си в английски съдилища.

Дневник