Първите доставки на компоненти от руската зенитна ракетна система С-400 започнаха да пристигат днес във военна база край Анкара въпреки опитите на САЩ да накарат Турция за се откаже от спорната сделка. На администрацията на президента Реджеп Тайип Ердоган бе даден срок до 31 юли да намери решение на проблема, защото в противен случай ще последват санкции, включително прекратяване участието на Турция в програмата за бойния самолет F-35.

Министерството на отбраната във Вашингтон съобщи ,че по-късно днес ще има пресконференция по въпроса. Действията на Анкара вбиват клин в самото ядро на НАТО, коментира "Ройтерс".

Турски официални лица настояват, че няма да интегрират С-400 с F-35 и така няма да има опасност да бъде застрашена информационната сигурност на този самолет, смятан за един от най-авангардните в света. Но в такъв случай не е ясно защо турската армия се сдобива с това оръжие. То не е изпробвано в реални бойни действия и макар да е разположено от руснаците в Сирия, те не го включиха, когато американците нанасяха ракетни удари.

Не е известно също да има противници на Турция, разполагащи с толкова модерни самолети и крилати ракети, че да има нужда да се обновява защитата с такава зенитна система.

Новината от днес изнерви и инвеститорите, изправени пред перспективата от американски санкции броени дни преди в понеделник външните министри на ЕС да решат за санкции заради турски сондажи за газ и петрол в икономическата зона на Кипър в Средиземно море. Турската лира поевтиня спрямо долара, а индексът на борсата в Истанбул се понижи с 1.4%.

"Доставките на части от системата ще продължат в следващите дни. След като тя е напълно окомплектована, ще започне използването ѝ по начин, определен от съответните власти", заяви Дирекцията на турската отбранителна индустрия.

Поне два руски военни самолета Ан-124 са пътували до Турция тази сутрин, сочат данни на Flightradar24. Турски телевизии показаха кацането на втория около 12:30 ч. в база "Мюртед". Руското министерство на отбраната също разпространи кадри от междинното кацане на един от големите товарни самолети.