Европейски или двустранни въпроси ще са на дневен ред по време на посещението на френския президент Еманюел Макрон в Белград днес и утре? Въпросът занимава и френски, и сръбски медии, след като държавният глава очерта Франция като най-сериозната спирачка пред евроинтеграционните планове на Западните Балкани.

Визитата се очакваше още миналата година и се отложи по вътрешнополитически причини на Париж. От април в сръбски медии се съобщава, че тя вероятно ще се състои през юли, такава възможност е споменавал и сръбският президент Александър Вучич. Едва преди няколко дни обаче визитата бе потвърдена.

Екипът на Вучич настоява, че Косово и европерспективата на Сърбия ще са основните ми в разговорите с Макрон, заедно с възможностите за икономическо сътрудничество. Дни преди първата визита на френски президент в Белград от 18 години Вучич каза в интервю за публичната телевизия РТС, че ролята на "трудолюбивия и енергичен мъж" в Европа нараства и той е един от "двамата най-големи европейски лидери, на които принадлежи бъдещето".

Вчера Вучич избра да коментира очакванията си от посещението в профила си в "Инстаграм". Там той написа, че Сърбия и Франция са на път а постигнат "по-високо ниво на политическо и икономическо сътрудничество".

Без нови членки

Президентът очаква по време на посещението да бъдат подписани поне 20 споразумения (според "Блиц" пет от тях в отбраната) и изтъква възможностите за икономическо сътрудничество като ключови за френския лидер. Сръбски медии обаче обръщат внимание на коментарите му, че Европейският съюз не бива да приема нови членове (въпреки че на Балканите повечето страни са кандидати, от тях две преговарят с блока), докато не се самореформира. Анализатори отбелязват, че позицията му засилва усещането за безперспективност на Западните Балкани, включително сред държави като Северна Македония и Албания, на които европейските лидери обещаха дата за преговори тази година срещу реформи.

В началото на юли, преди поредната среща на върха от Берлинския процес в Познан, Париж трябваше да е домакин на среща на лидерите на Сърбия и Косово. Тя обаче бе отменена и това повдигна въпроса за възможността Франция да влияе на справянето с проблемите на Западните Балкани. Друга спорна тема между Берлин и Париж, свързана с Балканите, е споразумението за промяна на границата между Сърбия и Косово - докато Франция допуска, че то би могло да се осъществи, за Германия това е поредният потенциален източник на национализъм на Балканите.

Метро в Белград

"Премахване на напрежението" във връзките между Сърбия и Франция е целта на посещението, отбелязват френски медии, цитирани от в. "Данас". Изданието отбелязва, че друг възможен предмет на разговор може да е изграждането на метро в Белград в споразумение с френската компания "Алстом" (това твърди и представител на Френско-сръбската икономическа камара в сръбската столица). Макрон трябва да присъства и на официалното представяне на обновения паметник с надпис "Обичаме Франция така, както тя ни обича", който бе замазан с черна боя в края на миналата година.

Според френския "Експрес" Косово нажежава страстите между Париж и Берлин още откакто френски съд отказа да предаде на сръбските власти косовския премиер Рамуш Харадинай, задържан във Франция.

Дневник