Парламентарната група на "БСП за България" поиска премиерът Бойко Борисов да дойде спешно в Народното събрание, за да даде информация за изтичането на лични данни от от Националната агенция за приходите (НАП). Социалисти настояват за изслушване в пленарната зала и на министрите на финансите и на вътрешните работи Владислав Горанов и Младен Маринов.

В момента има извънредно заседание на парламента заради промените в Изборния кодекс, с които управляващите искат да се отмени машинното гласуване за местни и парламентарни избори.

Според червения депутат Иван Иванов Борисов трябва да обясни пред депутатите какви са изтеклите данни и дали има опасност да бъдат източени сметки на гражданите.

Председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че ще информира премиера и министрите за искането на социалистите.

Снощи се разбра, че от НАП са изтекли данни на милиони български граждани. Файловете съдържат ЕГН, имена, адреси и дори доходи. Тази сутрин премиерът свика заседание на Съвета за сигурност към Министерския съвет, след което бе съобщено, че пробивът в системата на НАП по всяка вероятност е извършен през "услугата" за tax refund и освен регистрацията на имейла на хакерите няма друго доказателство за "руска връзка".

Дневник