В центъра на полския град Катовице се появи съоръжение, което предлагат на минувачите газирана вода - чиста или с подсладена с плодов сироп, разказва "Ройтерс".

Този обичай е познат на по-възрастното поколение, израсло през 60-те, 70-те и 80-те години на 20 в., когато т. нар. сатуратори - машини за насищане на водата с въглероден двуокис, бяха масово разпространени в Полша, Русия, че и в България. Някога машинките за газирана вода имаха две отделения - в едното с натискане се изплакваше водната чаша предназначена за масово ползване, а в другото се пълнеше за следващия клиент.

Последните подобни съоръжения изчезват в началото на 90-те години, изместени от промишлено произвежданата газирана вода, за да се върнат днес, разказва "Газета Виборча".

Съоръжението е част от инициативата на местните власти да насърчат пиенето на чешмяна вода. Бутилиращите компании харчат енергия за дейността си, използват пластмасови опаковки, харчат гориво, за да ги транспортират, ние плащаме всичко това, че и изхвърляме празните бутилки накрая, това е излишно скъпо, коментира представител на кметството, който уверява, че от чешмите в града тече напълно годна за пряко потребление вода.

Местният жител Адам Грабовски пък е събрал старите съоръжения, които реставрира и възстановява за нов живот.

Дневник