Крис Фрум не участва в Тур дьо Франс, където се целеше в пета титла, заради счупване на бедрена кост, но въпреки това стана победител в голяма обиколка. Колоездачът на "Инеос" беше обявен за шампион във Вуелта Испания от 2011 г., след като победителят от надпреварата Хуан Хосе Кобо получи наказание от Международния колоездачен съюз (UCI).

На 13 юни, само два дни, след като Фрум счупи бедрена кост във Франция по време на Критериум Дофине, UCI съобщи, че в биологичния паспорт на Кобо са открити несъответствия. Той беше обвинен в нарушение на антидопинговите правила.

Испанецът, който прекрати своята кариера през 2014 г., получи едномесечен срок да обжалва, от което той не се възползва. В сайта на UCI Кобо вече фигурира като дисквалифициран колоездач, а Фрум е вписан като победител. В момента британецът се възстановява от тежките си травми, които включват още счупени ребра, лакът и фрактура на шиен прешлен. До края на годината Фрум няма да може да се завърне.

Обиколката на Испания през 2011 г. беше първото голямо състезание, в което Фрум направи впечатление. Роденият в Кения колоездач трябваше да работи за Брадли Уигинс, но завърши пред него, само на 13 секунди зад Кобо.

В кариерата си Фрум спечели Вуелтата през 2017 г., като това стана месец след последната му титла в Тур дьо Франс. Той попълни колекцията си от успехи в трите големи обиколки с Джиро д’Италия през 2018 г.

Фрум е един от седемте колоездачи с победи и в трите големи обиколки (Джирото, Тура и Вуелтата) заедно с Жак Анкетил, Феличе Джимонди, Еди Меркс, Бернар Ино, Алберто Контадор и Винченцо Нибали.

С добавянето на още една Вуелта в неговата колекция Фрум вече има седем големи обиколки (една титла от Джиро, четири от Тура и две от Вуелта), като се изравнява с Контадор, Мигел Индураин и Фаусто Копи на четвъртото място по спечелени обиколки. Пред британеца са единствено Жак Анкетил с осем, Бернар Ино с 10 и Меркс с 11. От действащите колоездачи най-близо до Фрум е Винченцо Нибали с четири победи.

След дисквалификацията на Кобо подиумът във Вуелтата през 2011 г. е Фрум, Уигинс и Бауке Молема.

Дневник