Началникът на отдел "Киберпрестъпност" към Главна дирекция "Борба с организираната престъпност (ГДБОП) Явор Колев коментира, че не било опасано изтичането на данни от Националната агенция по приходите (НАП), тъй като такива данни се намирали в интернет "за всеки един от нас".

В понеделник до медиите беше пуснат масив от 57 папки, с над 1 млн. реда, съдържащи ЕГН, имена, адреси и дори доходи. Според авторите на лийка информацията е добита от един от сървърите на Министерството на финансите.

"Коментират се много неща в интернет, всякакви експерти се изказаха, за мен наличието на изтеклите данни от НАП не е особено опасно, тъй като такива се намират в интернет за всеки един от нас", каза той по време на срещата на тема "Кибертормозът и киберпрестъпленията и способите за разпознаването им в мрежата", която се провежда в Бургас, съобщи "Фокус".

"Ако всеки направи една справка по име или ЕГН, ще види колко много информация се съдържа в интернет", каза Колев и добави, че още преди да бъде приет Законът за защита на личните данни и регламента за личните данни на ЕС, "нашите ЕГН-та, телефонни данни продължават да циркулират в интернет". Той лично не бил притеснен от факта, че в интернет можело да бъде намерен личния му телефон, адрес и друга информация.

По думите му могат да бъдат извършени измами с всички данни, които присъстват в интернет за всеки човек и за тези, които не са в базата данни на НАП. "Въпросът е, че извършването на всяка една измама или зловредно действие, дали в интернет или извън него, е престъпление по смисъла на закона и се носи наказателна отговорност, тя е персонална и всеки отговаря за това, което прави", каза той.

Днес от НАП и Комисията за защита на личните данни съобщиха, че до 10 дни ще бъдат пуснати сайт и приложение, в които всеки ще може да провери дали за него има информация в изтеклите файлове.

За сигурността на системите в НАП били похарчени милиони

В същото време министърът на финансите Владислав Горанов съобщи, че през годините за обществени поръчки по поддръжка на софтуера на НАП са платени милиони левове и са полагани усилия за подобряване на сигурността на системите на приходната агенция.

"Със сигурност грижа за сигурността на системите е полагана и трябва да бъде полагана допълнително, въпреки че ето, виждате, в една от многобройните услуги се открива. Няма неуязвима система. Моля ви, нека да не героизираме тези, които изложиха данните на всеки един от вас на публичен показ и по този начин нарушиха правата ви", каза Горанов, цитиран от БНР.

Дневник