Четири етапни победи в триседмичните обиколки, световен шампион в индивидуалното бягане по часовник и купища титли на пистата – това е кариерата на 29-годишния австралийски колоездач Роън Денис дотук. В четвъртък по време на 12-яи етап от Тур дьо Франс обаче Денис изуми всички, напускайки надпреварата, без да даде никакво обяснение.

Около 80 км преди края на етапа между Тулуза и Банер дьо Бигор австралиецът слезе от велосипеда в подкрепителния пункт, при това без да съобщи на никого от своя тим "Бахрейн Мерида". Денис дори атакува в началото на деня, но не успя да се откъсне, като не беше съобщено за негова травма или неразположение.

"Всички сме много изненадани от това негово решение и всичко, което се случи, след като очаквахме много от него в петък", каза спортният директор на отбора Горазд Щангел.

Денис напусна състезанието само ден преди индивидуалното бягане по часовник в По, за което беше един от големите фаворити.

"Той дори не пожела да говори с нас, качи се в една от колите на масажистите и се е отправил към финалния град", добавиха от отбора. След края на етапа от "Бахрейн Мерида" съобщиха, че започват собствено разследване.

Самият Денис отказа да говори с репортери, като напусна обграден от своя говорител и агента си Андрю Маккейд.

Късно през нощта от "Бахрейн Мерида" изпратиха изявление на Денис, в което отново не бяха посочени мотивите за действията му. "Разочарован съм да напусна състезанието на тази фаза. Часовникът беше голяма цел за мен, но с оглед на сегашните ми усещания е най-правилно да се откажа. Желая успех на моите съотборници най-доброто до края на Тура".

Според една от версиите Денис е имал спорове с отбора си за екипировката на "Бахрейн Мерида" за бягането по часовник, която е включвала велосипедите, каплите и екипа, с който трябва да кара.

Австралиецът е ново попълнение за отбора, като подписа двугодишен договор с "Бахрейн Мерида". Той взе само една победа от началото на 2019 г., като това се случи в първия етап на Обиколката на Швейцария, който беше бягане по часовник. През миналата година той спечели по безапелационен начин световната титла в Инсбрук, като победи с 1:21 минути Том Дюмулен в бягането по часовник.

Тур дьо Франс продължава с индивидуално бягане по часовник. Дотук водач в състезанието е Жулиан Алафилип от "Декьонинк Куикстеп", който води с 1:12 минути пред шампиона от 2018 г. и фаворит №1 Герант Томас.

Дневник