Задържането на плаващия под британски флаг петролен танкер "Стена имперо" от страна на Иран поставя много сериозни въпроси за корабоплаването в Ормузкия проток. Това заяви британският министър на външните работи Джереми Хънт, цитиран от Ройтерс.

Кризисният комитет "Кобра" на британското правителство обсъди ситуацията и в понеделник ще направи пред британския парламент изявление за следващите мерки, които ще предприеме Великобритания, заяви Хънт пред медиите.

Лондон иска намаляване на напрежението с Иран, подчерта Хънт. Британският външен министър заяви в Туитър, че танкерът "Стена имперо" е задържан в омански териториални води "в очевидно нарушение на международното право".

Иран заяви, че задържането на кораба е реципрочен отговор на ролята на Великобритания в задържането на ирански петролен танкер край Гибралтар, припомня Асошиейтед прес.

Екипажът на задържания в петък британски петролен танкер, който се състои от 23 души, се чувства добре, предаде ТАСС, цитирайки интервю на Ерик Хонел, директора на компанията собственик на кораба, за телевизия Ес Ве Те. Сред екипажа има граждани на Индия, Литва, Русия и Филипините.

Междувременно Обединеното кралство препоръча на британските кораби временно да избягват Ормузкия проток, където иранските власти задържаха петролен танкер, плаващ под британски флаг.

Втори кораб също беше задържан за кратко, но по-късно освободен. В Лондон беше извикан за обяснения иранския шарже д'афер. Европейският съюз изрази безпокойство, а българското външно министерство призова в Туитър за освобождаване на танкера и екипажа му.

Иран задържа петролния танкер "Стена Имперо" с твърдението, че е нарушил морското право. Корабът в момента се намира на иранско пристанище, а 23-членният екипаж ще остане на борда му до края на разследването.

Твърдението на Техеран е, че танкерът се е сблъскал с ирански риболовен кораб.

Инцидентът става седмици след като Революционната гвардия на Иран свали американски дрон, като твърдеше, че е прелетял във въздушното пространство на ислямската република. САЩ твърдят, че той се е намирал в неутрални води, а Тръмп се отказа от въздушен удар срещу Иран с потенциални жертви в последния момент.
Днес Иран обяви, че танкер е задържан край един от по-малките му острови за контрабанда на петрол. САЩ поискаха той да бъде освободен.

Дневник