Партията на украинския президент Володимир Зеленски "Слуга на народа" вероятно ще получи 237 места в парламента и ще може да управлява самостоятелно. Това показват данните при обработени 50 процента от протоколите, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Партията на президента може да спечели 121 места от общо 199, които се разпределят по мажоритарен принцип, и 122 места от вота по пропорционалната система. Това са 243 от 450 места - над половината във Върховната рада.

В резултат лидерът на партията на Зеленски и кандидат-премиер Дмитро Разумков заяви, че за момента не е необходимо да се говори за коалиция, предаде "Униан". По-рано Разумков бе допуснал коалиция, след като Зеленски изключи да работи със стари лица в от други формации. Това отвори възможността за съюз с партия "Глас" на певеца Святослав Вакарчук, поставил като условия провропейския курс на Киев и "Украйна без олигарси".

На второ място остава "Опозиционна платформа" с 43 мандата. Партията на бившия президент Петро Порошенко - "Европейска солидарност" е на трето място с 27 депутати. "Отечество" на бившия премиер Юлия Тимошенко е на четвърто място с 25 места, а новосъздадената партия "Глас" на музиканта Святослав Вакарчук получава 20 места.

Избирателната активност е била 49.84 процента. За останалите партии са гласували под 5% от избирателите.

Дневник