Борис Джонсън е новият премиер на Великобритания. Той бе избран с гласовете на 92 хил. членове от общо 160 хил. тори, които имаха право да гласуват за нов лидер на партията и съответно за премиер.

Джонсън, който водеше кампанията за Брекзит, обещава, че Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври със или без сделка. Трима бивши премиери го предупредиха публично вчера, че това е опасен сценарий и че така Джонсън рискува да изпълни волята само на малък процент от най-екстремно настроените противници на ЕС. В същото време миналата седмица парламентът одобри с разлика от само 1 глас законова поправка, която да попречи на провеждането на Брекзит без сделка.

Макар да е склонен на преговори с Брюксел, той ще настоява за промяна в т.нар. предпазна мрежа за границата с Ирландия. Европейците са готови да си сътрудничат с новия премиер, но категорично изключват възможността за значителни промени в сделката, уговорена преди година с Тереза Мей и отхвърляна неколкократно от британския парламент. Брекзит без сделка би бил "трагедия" и за двете страни, но ЕС ще се придържа към вече съществуващото споразумение, потвърди днес зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс, цитиран от "Ройтерс".

Влизайки на "Даунинг стрийт", Джонсън ще се изправи и пред проблеми в кабинета - двама от ключовите министри заявиха, че ще напуснат, ако той стане премиер и поведе страната към Брекзит без сделка. Това са финансовият министър Филип Хамънд и правосъдният Дейвид Гаук.

Зам.-министърът на външните работи за Европа Алан Дънкан напусна вчера в знак на протест срещу обещанията на Джонсън за излизане без сделка, същото направи и зам.-министърът за цифровите индустрии, медиите и младежта Маргот Джеймс миналата седмица. Зам.-министърът по стажовете и квалифицикациите Ан Милтън подаде оставка днес, а министърът на международното развитие Рори Стюарт отговори с "Не." на репортерски въпрос дали би участвал и в кабинета на Джонсън.

Очаква се да последват още оставки.

Дневник