Нагледахме се на случаи, в които се избират главни прокурори, в които имаше пак проформа предложени кандидати, и в крайна сметка дори тези, които внесоха предложенията, не гласуваха за собственото си предложение."

Така председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов коментира номинацията на Иван Гешев за главен прокурор. Вчера 11-те членове на прокурорската колегия на съвета издигнаха кандидатурата на заместник главния прокурор Иван Гешев за наследник на Сотир Цацаров.

Панов обясни, че ще обяви позицията си, след като бъде изслушана концепцията на Гешев и визията му за развитието на прокуратурата.

"Много е важно да видим каква е неговата концепция и визия за развитието на прокуратурата. Освен това трябва да му бъдат задавани въпроси, включително и от медиите, и от всички, които се интересуват, защото това е една много важна тема, това е събитието на тази година – изборът на главен прокурор. Така че ще чуете моето мнение, когато чуем неговата концепция", обясни Панов.

Той допълни, че е важно и с какви дела и разследвания се е занимавал Гешев, колко и кои от тях е придвижил към съда и изобщо цялата му професионална дейност. Панов също каза, че не е изтекъл срокът за номинации и напомни, че има още заседания на пленума, на които може "всичко да се случи".

Панов подчерта, че структурата на прокуратурата "наподобява стар съветски модел, на върха на която е главен прокурор, който може да прави всичко".

"Трудно ми е да приема, че колегите, които ще работят с бъдещия главен прокурор, връщайки се в прокуратурата, няма да имат тези взаимовръзки и конспирации, които да ги подпомогнат да взимат решение да гласуват заедно за главен прокурор", каза още Панов.

Боян Магдалинчев - големите в съдебната система не са продукт на политически решения

"Изборът на главен прокурор няма да бъде политическо решение. Големите в съдебната ситема не са продукт на политически решения." Това заяви представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев в ефира на Би Ти Ви.

Очертава се това да бъде единствената кандидатура, предложена от прокурорската колегия на ВСС, а по закон единствено колегията и министърът на правосъдието имат правомощия да издигат кандидатури. Министър Данаил Кирилов вече каза, че няма да прави предложения, но остави "отворена вратичка" да го направи, ако процедурата "започне да се изкривява" или ако няма нито един кандидат.

"Има още две заседания – в четвъртък и в следващия понеделник, когато има принципна възможност и прокурорската колегия да номинира още кандидати. Но не би било логично и нормално да се подпишеш под името на един кандидат, а след това под името на друг. За кого ще дадеш гласа си?", коментира Магдалинчев.

Гешев от своя страна многократно е заявявал, че е сигурен "на 99%", че няма да участва в тази мръсна и кална битка. Магдалинчев не можа да отговори как е бил убеден Гешев да бъде издигнат.

"Вероятно това е труден и тежък избор, тъй като много неща се стоварват на гърба на главния прокурор – той трябва да е наясно каква тежка функция има. Тогава той каза, че други причини от личен характер го спират", коментира Магдалинчев.

През месец май в медиите излезе информация за жената, с която Гешев живее на семейни начала, и твърдения, че тя е свързана с Александър Ваклин – основният свидетел по делото срещу бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. Те бяха осъдени на първа инстанция от специализирания съд за подкуп, който са получили от предприемача Ваклин.

Според Магдалинчев тази информация не е била потвърдена и не е вярно, че жената, с която живее Гешев, е свързана с Ваклин.

"Ако остане само един-единствен кандидат и не се направят предложения за нов кандидат, няма 100% гаранция, че Иван Гешев ще бъде избран за главен прокурор. По закон трябва да има минимум 17 гласа. В съдийската колегия има 14 души и не е сигурно дали поне 6 от тях ще застанат зад неговата кандидатура. Най-силният момент е изслушването и тогава те могат да бъдат убедени дали да покрепят Гешев", коментира Магдалинчев.

Представляващият ВСС отбеляза, че е факт, че през последните години Иван Гешев много ярко присъства в публичното пространство.

"Много действия показват неговата динамика и изява, както и като специалист, така и публично и все пак – основно заради неговата работа. За първи път се случва човек, който е тръгнал от най-ниското стъпало, да бъде издигнат за главен прокурор и да е от системата на прокуратурата", каза Магдалинчев.

По думите му, пример за успешно приключило дело на Гешев, макар и само на първа инстанция, е присъдата по делото срещу Иванчева. Другите по-големи разследвания, по които той е работил, все още не са стигнали до присъда.

Помолен да коментира думите на Лозан Панов след срещата при президента Румен Радев по време на консултациите – че без реформа не може да има политически независим главен прокурор, Магдалинчев каза, че реформа е имало през 2015 г.

Тогава с промяна в Конституцията ВСС бе разделен на две – парламентарна и професионална квота. 11 от членовете на ВСС се избират от Народното събрание, а останалите 11 са от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи.

Дневник