Руски самолети разтревожиха две държави в Източна Азия за последните часове, а трета - Северна Корея - е задържала риболовен кораб според руско издание.

Японските сили за самоотбрана потвърдиха, че са вдигнали изтребители заради руски и китайски самолети във въздушното пространство на страната. Това стана малко след като министерството на отбраната в Сеул съобщи, че южнокорейски бойни самолети са открили предупредителна стрелба по руски военен самолет - същия, преминал над остров, оспорван и от Сеул, и от Токио. Сигналът е отправен към самолет А-50 за радиолокационно засичане на далечни разстояния, но според руското отбранително ведомство е имало и два бомбардировача Ту-95МС.

Според данните на Токио прелетелите над Корейския проток (разделящ Корейския полуостров от Япония) самолети са два китайски бомбардировача H-6 и два руски Ту-95, заедно с А-50. В резултат Япония обвини Русия в нарушаване на държавната граница заради преминаването над острова, известен като Такешима (за Токио) или Докдо (за Сеул).

"В неутрални води"

Само за дванайсетте месеца до 31 март тази година Япония е регистрирала 999 случая на прехващане на китайски и руски самолети близо до територията си.

Русия настоява, че инцидентът е станал над неутрални води, а Ту-95 са преминали на над 25 км от спорния остров (Япония публикува документ с карти, според който това е вярно). Никъде в позицията обаче не се споменава А-50, пише руското издание РБК. Москва също така обвини Южна Корея, че е с действията си е застрашила руски самолети, тъй като става дума за "планов" полет в съответствие с международните правила.

Задържани от седмица

Междувременно граничните власти на Северна Корея обявиха, че руски риболовен кораб е задържан на 100 км от брега, а екипажът е обвинен, че е нарушил военно охранявана зона.

Според съсобственика на компанията Сергей Седлер, чийто кораб "Сахалин 8" екипажът прекарва дни в каютите, без да има право на достъп до палубата. Представител на руското посолство, пристигнал в пристанището Вонсан, е човекът, съобщил за случилото се.

Седлер обяснява за РБК, че задържането - в нощта на 16 срещу 17 юли - вероятно е станало заради незаконно пресичане на границата. От общо 17 души екипаж 15 са руски граждани, двама са южнокорейци.

Дневник