Заснетата в Лондон българска драма "Котка в стената" на режисьорския тандем Весела Казакова и Мина Милева е включена в основната състезателна програма на кинофестивала в Локарно (Швейцария), който ще бъде открит на 7 и ще продължи до 17 август. Там филмът ще се състезава за голямата награда - "Златния леопард". Това е и един от най-престижните и стари конкурси, който е с не по-малка тежест от тези в Берлин и Венеция, съобщават от продуцентската компания "Активист 38".

Световната премиера на филма ще бъде именно в Локарно. След това лентата ще се бори за отличието и на международния фестивал в Сараево, където в състезателната програма е включено и друго българско заглавие - "В кръг" на Стефан Командарев, в което е описано едно денонощие от работата на трима таксиметрови шофьори.

Весела Казакова и Мина Милева разбуниха духовете с документалните си филми "Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС", за който бяха заплашени от съд от семейството на Доньо Донев, и "Звярът е още жив", в които те се фокусират върху репресиите на комунистическия режим. "Котка в стената" е първият им игрален филм. Те го определят като "политически некоректен".

Действието в лентата се развива на фона на Брекзит и заглавия в английската преса като: "Изпратете ги обратно!", "Откраднаха работните ни места!". В общински блок в югоизточния лондонски квартал "Пекъм" българско семейство влиза в конфликт със съседите си заради изоставена котка. По думите на режисьорите по време на разгарящия се спор зрителите имат възможността да видят разяжданата от противоречия Великобритания. Според тях филмът представя по забавен и драматичен начин взаимоотношенията между българските емигранти и изпълнените с предразсъдъци и неразбиране британци.

В актьорския екип на филма присъстват имена като Ирина Атанасова, Ангел Генов и едва 5-годишният Орлин Асенов. От английска страна това са: Гилда Уо, Чинуи Ей Нуоколо, Джон-джо Инкпен и 12 годишната Кадиша Гий Камара. Филмът е копродукция между България, Великобритания и Франция.

Дневник