Веднага след като пое поста премиер на Великборитания Борис Джонсън започна най-мащабната чистка на правителство от управляваща партия в историята на Великоритания и първите му назначения сочат, че той се обгражда предимно с твърдолинейни привърженици на Брекзит.

Той запълва 19 позиции в администрацията, включително тези на министрите на финансите, отбраната, вътрешните работи, външните работи, икономиката, транспорта, отношенията с Шотландия и др.

Според първите коментари това е донякъде наложително след неуспеха на кабинета на Тереза Мей да прокара през парламента сделката с ЕС за Брекзит. От друга страна, то е и демонстрация, че Джонсън залага изключително много на това да извади страната си от съюза на 31 октомври и ако не получи по-добро споразумение, иска да има зад себе си екип, готов да го следвай докрай и през тежката криза, предизвикана от напускане без сделка.

Доминик Рааб - един от хардлайнерите за Брекзит, получи поста на външен министър. Това се тълкува като сигнал, че Лондон ще разчита да втвърди тона спрямо Европа в момент, когато към Джонсън се изпращат послания, че предоговаряне на споразумението е немислимо. Младият (45 г.) Рааб, който е бил и в министерствата на правосъдието и на жилищното настаняване, получи и статут на Първи държавен секретар. Това означава, че човекът, който подаде в края на 2018 г. оставка като министър за Брекзит заради несъгласие с Тереза Мей, сега е не само върнат в правителството и то на много важен пост, но и е изстрелян до позиция на вицепремиер.

Саджив Давид - става министър на финансите, след като бе сред кандидатите за лидерския пост на Консервативната партия и премиер на страната. Преди референдума той бе за оставане в ЕС, но след това мина в другия лагер и каза, че резултатът трябва да се уважPriti Patel ава и приложи. Включването му създава впечатление, че Борис Джонсън иска да създаде впечатление за малко по-широк спектър от консерватори в кабинета с по-умерени възгледи. "Очаквам да работя с министерството в подготовката за напускане на ЕС, обединяване на страната ни и възползване на Великобритания от невероятните възможности пред нас", написа новият министър в "Туитър"

Прити Пател - един от най-твърдолинейните консерватори, евроскептик, водещ агитатор за напускане на ЕС и бивш министър на международното развитие, поема вътрешното министерство. Член на консервативната група за приятелство с Израел, тя предизвика протоколен скандал (и оставката ѝ) през 2017 г., след като по време на частна почивка в Израел се срещна с официални лица без да е уведомила за това Лондон и да има мандат за това.

Дневник