Новият британски премиер Борис Джонсън заяви, че Великобритания "на всяка цена" ще напусне ЕС на 31 октомври, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Ще постигнем нова по-добра сделка, която се основава на свободната търговия", каза Джонсън пред правителствената резиденция на "Даунинг стрийт" 10, малко след аудиенцията при кралица Елизабет Втора, на която той бе натоварен със задачата да сформира ново правителство.

Джонсън каза, че Великобритания трябва да е подготвена и за възможността Брюксел да откаже повече да преговаря за Брекзит, което означава, че ще се стигне до излизане от ЕС без сделка. Той каза, че независимо от "страхотния екип от мъже и жени", който създава в момента, поема "лична отговорност за промяната", която иска да види.

"Всички, заложили срещу Великобритания, ще загубят, защото ще възстановим доверието в демокрацията и ще изпълним повтаряните обещания на парламента към хората да напуснем ЕС на 31 октомври, без "дали" или "но"," каза той, предаде "Ройтерс". Все пак той даде заявка, че ще има "нова сделка, по-добра, с която ще са максимални възможостите, давани от Брекзит, позволявайки ни да развием и нови и вълнуващи партньорства с останалата част от Европа на базата на свободна търговия и взаимна подкрепа."

Джонсън изрази увереност и че "можем да направим сделка без проверки на ирландската граница", която същевременно няма да включва "недемократичната предпазна мрежа."

Дневник