България се е съобразила с отказа на Северна Македония един от най-богатите македонци Йордан (Орце) Камчев да е почетен консул на София в Охрид и е оттеглила предложението си. Това съобщи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в интервю за телевизия "Канал 5%.

Орце Камчев е разследван по случая "Рекет" на Специалната прокуратура (CJO), формирана, за да разследва записи от подслушани разговори, правени по времето на бившия премиер Никола Груевски. Този месец ръководителят на CJO Катица Янева подаде оставка, а неофициална информация на издания в Северна Македония часове по-късно замеси името ѝ в скандал с подкупи, искани, за да се повлияе на разследване срещу бизнесмен (според същата информация - Камчев). Появиха се и непотвърдени сведения, че операцията за залавянето на бизнесмени, участвали в схемата, е станала с помощта на българските служби.

Действително миналата година Камчев бе номиниран за почетен консул" заради авторитета си, факта, че е "икономически състоятелен" и влиятелен, обясни Каракачанов. "Но когато македонското правителство не подкрепи тази идея, България не е поставяла под въпрос... Когато (Северна) Македония каза "не, той не е приемлив", няма проблем. Съобразяваме се с вашето мнение."

Съобщението за номинацията на Камчев, някога считан за близък до Груевски, се появи през април миналата година.

Каракачанов също така отхвърли идеята за връзка между София и случая "Рекет". "Къде се намира в момента г-н Камчев, аз не знам. Но този скандал определено създава шум в момента." Същата позиция изрази и премиерът на Северна Македония Зоран Заев в интервю за БГНЕС по-рано тази седмица.

Дневник