По повод 66-ата годишнина от сключване на примирието в Корейската война (1950-1953 г.), което в Северна Корея се отбелязва като Ден на победата, ръководството на страната призова населението да се съсредоточи върху икономическото развитие, предаде ТАСС, като се позова на статия, публикувана днес в севернокорейския вестник "Нодон синмун", предаде БТА.

"Нашият народ и военнослужещи трябва да вървят напред в създаването на силна комунистическа нация. В 66-ата годишнина от победата в Корейската война сме длъжни да направим скок в икономическото развитие", се казва в статията.

Четири от шестте страници в съботния брой на вестника са посветени на Деня на победата в Отечествената освободителна война, както в Северна Корея наричат официално този ден и отбелязват като национален празник. Освен политически коментари, изданието публикува и 20 разказа за хода на бойните действия през войната.

За отбелязване е, че в нито една от статиите в празничния брой не се отправят критики към САЩ и съюзниците им, воювали против КНДР. Експерти отдават това на продължаващите преговори за денуклеаризация на Корейския полуостров.

Корейската война започва на 25 юни 1950 г. и завършва на 27 юли 1953 г. В нея коалиция от 17 държави от ООН начело със САЩ воюва на страната на Южна Корея срещу КНДР, която на свой ред е подкрепена от Китай и Съветския съюз. На бойните действия се слага край с подписването на споразумение за примирие, но официално Корейската война не е завършила и до днес, тъй като същински мирен договор така и не е подписан.

Дневник