Броят на туристите в Черна гора в разгара на сезона расте и според източници от туристическия бранш се очаква приходите от туризъм тази година да надхвърлят един милиард евро, съобщи националната телевизия РТЦГ, цитирана от БТА.

Туроператорите отбелязват, че заради лошото време през май е имало по-малко гости, но специалистите смятат, че това няма да се отрази на крайния баланс.

Според Саня Маркович от Стопанската камара сътрудничеството на туристическия бранш с държавните и общинските органи е довело до добри резултати в борбата със сивата икономика в туризма.

По нейните думи събираемостта на туристическа такса през първата половина на годината се е увеличила с 20% в сравнение със същия период миналата година. Досега са събрани 2.1 милиона евро от туристическа такса, съобщи Маркович, като добави, че се е увеличил и броят на декларираните нощувки в частни квартири.

По данни на Националната туристическа организация в момента в Черна гора има 195 955 туристи, което е с 13% повече в сравнение с миналата година. Най-много туристи има в Будва, Улцин и Херцег Нови.

Дневник