Макс Верстапен с "Ред бул" спечели състезанието за Гран при на Германия, 11-и кръг за сезона във Формула 1. Холандецът триумфира в паметен старт, белязан от превалявания, много драма, катастрофи и невероятни изпреварвания.

Победата е втора за него от началото на сезона след Австрия и общо седма в кариерата му.

Втори на финала пристигна Себастиан Фетел, който се представи по отличен начин. След провалената квалификация в събота и потеглянето от последна позиция германецът направи силно състезание, качвайки се на подиума. Трети се класира Даниил Квят с "Торо Росо".

Състезанието се запомни и с факта, че "Мерцедес" не взе точки с двамата си пилоти. Валтери Ботас отпадна пет обиколки преди края след зрелищна катастрофа, а Люис Хамилтън завърши 11-и, въпреки че водеше дълго време, но допусна няколко грешки и веднъж се удари в предпазната стена.

Това е първият старт от Гран при на Испания през 2016, в който "Мерцедес" не взима нито една точка.

"Беше много трудно състезание за печелене и много трудно за взимане на правилните решения. Мисля, че успяхме да се справим и да не допуснем прекалено много грешки в тези тежки условия. Много съм щастлив от цялостното ни представяне в състезанието", каза Верстапен след състезанието.

Състезанието започна при дъжд и по-ниски температури от квалификацията в събота. Всички пилоти започнаха с гуми за напълно мокър асфалт, като Хамилтън потегли добре, а зад него Ботас изпревари Верстапен за втората позиция. Голям скок направи и Фетел, който беше на последната редица.

Още в четвъртата обиколка имаше катастрофа и излизане на кола за сигурност, а в тази ситуация от "Ферари" реагираха бързо, вкарвайки Фетел за гуми "интермедия". Германецът започна да си пробива път напред, докато в челото бяха Хамилтън, Ботас, Верстапен и Льоклер, всички с гуми "интермедия".

В 27-ата обиколка Фетел се реши да заложи на гуми за сух асфалт, а обиколка по-късно Льоклер отпадна. Пилотът на "Ферари" изгуби контрол над болида, затъна в чакъла и отпадна.

Времето не се задържа стабилно много дълго и на трасето отново заваля, което доведе до още спирания в бокса за гуми за мокро време. В тежките условия Хамилтън допусна грешка и излезе от пистата на същото място, като Льоклер, но успя да се върне на пистата и да влезе в бокса със счупено предно крило.

Световният шампион се върна на пистата и с наказание от пет секунди, заради пресичане на линията на питлейна. В рамките на няколко обиколки имаше още отпадания, влизания в бокса за гуми и нови излизания на колата за сигурност. Това доведе до различни решения от отборите и грешки на някои пилоти.

Хамилтън се завъртя и се върна на пистата едва 14-и в 54-ата обиколка. Драмата не приключи с представянето на британеца. Заради проблемите на много състезатели на второ място се озова Квят, а трети Ланс Строл.

Ботас беше близо до място на подиума и преследваше Строл, но допусна грешка пет обиколки преди края. Той стъпи със задната лява гума на влажен участък и загуби сцепление, след което разби своя "Мерцедес" в предпазната стена.

До края на състезанието най-интересните моменти бяха свързани с Фетел. Той застигна Строл и Квят, и ги изпревари, за да изскочи втори.

"Трудно можеше да се предположи какво следва в това състезание, беше и много дълго и в един момент си мислех, че никога няма да има край. Набрахме темпо, беше ни малко трудно да го направим, но е важно, че се опазихме от грешки", каза Фетел.

Дневник