Манчестър сити" ще изравни рекорда по поредни титли във Висшата лига, след като суперкомпютър предрече триумф за "гражданите" в трети пореден сезон. Десет дни преди началото на новия сезон в Англия една от телевизиите, които предават мачовете, BT Sport, публикува "Сценария на сезона 2019/20". Проучването е базирано на изследване на суперкомпютър и специалисти на Opta, "Гугъл" и Squawka.

Компютърът предвижда трета титла за "гражданите", водени от Пеп Гуардиола, с което те да изравнят постижението на градския съперник "Юнайтед" в периода 2006-09. Според данните "Сити" ще спечели 94 точки, които обаче ще се окажат достатъчни за нова титла.

При титлата през сезон 2017-18 "гражданите" спечелиха рекордните 100 точки, а през миналия сезон 98.

Според компютъра подгласник на "Сити" отново ще бъде "Ливърпул", но този път тимът на Юрген Клоп няма да може да окаже такъв отпор и ще завърши с 88 точки. "Сценарият на сезона" обаче предвижда, че червените ще станат едва втория тим в историята, който не губи домакински мач в рамките на три поредни сезона.


Данните от суперкомпютъра, анализирането на програмата и съставите, предричат, че в топ 4 ще влязат още "Тотнъм" и "Челси", които ще разменят позициите си от миналия сезон. "Арсенал" ще остане пети, а "Манчестър юнайтед" отново шести. "Червените дяволи" обаче ще запишат отрицателен рекорд с 12 загуби през сезона.

Два от новаците в Лигата "Норич" и "Шефийлд юнайтед" няма да успеят да запазят местата си в елита, като компютърът прогнозира 19-о място за "канарчетата" и последно 20-о за "остриетата". Сред изпадащите ще бъде и "Нюкасъл", който ще напусне Висшата лига заради по-лоша голова разлика от "Бърнли". Пълното проучване може да намерите тук.

Компютърът предлага и други интересни данни, като това, че "Челси" ще бъде лидер по Коледа, но ще стане осмият отбор, който не успява да задържи първата позиция и в края на сезона.

В битката за "Златната обувка" за голмайстор в Лигата компютърът дава предимство на Мохамед Салах, който ще отбележи 29 гола. Египестката звезда на "Ливърпул" ще изпревари Хари Кейн (24), Серхио Агуеро и Пиер-Емерик Обамеянг (по 23).

При вратарите компютърът прогнозира 21 сухи мрежи за "Манчестър сити" и 20 за "Ливърпул", с което Едерсон и Алисон да станат първите в историята с 20 или повече сухи мрежи в рамките на поредни сезони.

Компютърът прави и интересна прогноза за това, че Серхио Агуеро ще счупи рекорда на Алън Шиърър, реализирайки 13-и хеттрик във Висшата лига.

Сезонът във Висшата лига започва следващия уикенд, а на 4 август в спор за "Къмюнити шийлд" се изправят "Манчестър сити", който спечели трите домашни отличия, и "Ливърпул". Първият мач за сезона е на 9 август между "Ливърпул" и "Норич", а дербито на първия кръг е "Манчестър юнайтед" срещу "Челси".

Дневник