Кризата с африканската чума по свинете "е само част от общата кризисна ситуация в страната, свързана и с пробива в Националната агенция за приходите, засегнал 5 млн. български граждани, и с неизгодните в правно и финансово отношение договори за F-16, засягащи в перспектива всички българи, и с набиращите енергия протести за избор на нов главен прокурор, и, разбира се, много други теми". Това заяви президентът Румен Радев, цитиран от БТА, на среща с представителите на институциите във връзка с ветеринарното заболяване.

"Но всички знаем, че в България недоволните винаги са много повече от протестиращите", обобщи той.

Президентът Румен Радев заяви, че е изключително важно в настоящия момент държавата да демонстрира своята отговорност и способност да се справи с Африканската чума по свинете, защото тя засяга не само животновъдния бранш, но и всички българи, особено хилядите, които разчитат за прехраната си на домашните животни, които отглеждат.

Държавният глава очаква повече информация от институционалните представители, както и да се обсъдят мерките за преодоляване на финансовите, екологичните и социалните аспекти на кризата. Радев изрази убеждението си, че справянето с проблема може да бъде само с обединените усилия на всички институции, на местната власт, бизнеса, браншовите организации и сдружения, както и на всички граждани, за които, по думите му, е необходима и отворена и добре мотивирана информационна кампания.

В срещата участваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на земеделието и храните Десислава Танева, министърът на околната среда и водите Нено Димов, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, председателят на ДАНС Димитър Георгиев, изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев.

Дневник