Индийският парламент одобри закон, премахващ правото на мъжете мюсюлмани да се развеждат незабавно със съпругите си чрез трикратно изричане на фразата, предаде "Гардиън".

Т.нар. троен талак (от арабското "таллака", развеждам се) позволяваше думата да се произнесе три пъти в присъствието на жената (дори по телефона). Индия бе сред малкото страни, където това все още бе възможно.

Разнопосочни са реакциите от мюсюлманската общност - някои осъждат решението на парламента, което сега се нуждае само от формалния президентски подпис, като намеса в личния живот.

Други смятат, че такава стъпка трябваше да се остави на мюсюлманската общност, макар да признават, че "тройният талак" не е добра практика. Част от мюсюлманите в страната смятат, че общността им е жертва на управляващата партия на Нарендра Моди и на налагането на индуисткия национализъм, който е част от идеологията ѝ.

По-миналата година съд забрани практиката, а миналата решението бе потвърдено на горна инстанция. Съдът на Европейския съюз също реши, че "бързият развод" е незаконен в ЕС.

 Дневник