Правителството на Великобритания каза, че заделя 2.1 милиарда лири за подготовка за излизане от Европейския съюз без сделка, предадоха "Асошиейтед прес" и "Ройтерс".

Финансовият министър Саджид Джавид заяви, че допълнителните пари за Брекзит ще бъдат използвани за наемане на 500 гранични служители, осигуряване на снабдяване с лекарства, информиране на обществеността и други дейности.

Правителството планира да похарчи 1.1 милиард лири веднага. Милиарди лири бяха похарчени преди първоначално предвижданата дата за Брекзит на 29 март.

Министър-председателят Борис Джонсън казва, че Великобритания ще напусне ЕС на новата дата 31 октомври със или без сделка.

Икономисти предупреждават, че никакви приготовления не могат да премахнат отрицателните последици от Брекзит без сделка. Много инвеститори казват, че Брекзит без сделка би предизвикал сътресения в световната икономика, би вкарал Великобритания в рецесия, би причинил смут на финансовите пазари и би отслабил позицията на Лондон като водещ международен финансов център.

Трудни разговори в Белфаст

При вчерашната си визита в Белфаст Джонсън заяви пред лидерите на северноирландските политически партии, че ще отстоява ангажимента на правителството да бъде запазено ирландското мирно споразумение, както и да се избегне връщането на "твърдата" граница между Северна Ирландия и Република Ирландия, независимо от това какъв вариант на Брекзит ще бъде реализиран, каза негов говорител, цитирана от "Ройтерс".

"При дискусиите за Брекзит премиерът ясно посочи, че Обединеното кралство ще напусне ЕС на 31 октомври каквото и да се случи, и повтори намерението си това да стане чрез споразумение", заяви говорителят. "Той каза, че при всички възможни сценарии правителството твърдо ще отстоява (мирното споразумение от Белфаст от 1998 г.) и че при никакви обстоятелства няма да се стига до физически проверки или инфраструктура по границата", отбеляза тя.

Джонсън започна още в сряда в Белфаст разговорите с ръководството на пробританската Демократична юнионистка партия. Със своите 10 депутати в Камарата на общините тя крепи консервативното му правителство, което няма парламентарно мнозинство. След срещата лидерът на партията Арлийн Фостър повтори искането на премиера т.нар. предпазен механизъм по границата на Острова, замислен като гаранция срещу въвеждането на граничен контрол, да бъде отписан като опция.

Тя изрази убеждение, че може да бъде намерен компромис между Великобритания и ЕС по проблема за ирландската граница, ако двете страни имат воля за това. "Надявам се Дъблин да смекчи риториката си и да прояви готовност да преговаря с нашия премиер", посочи Фостър.

Депутат от партията, присъствал на срещата, каза, че са били обсъдени и компромисни варианти, по-конкретно възможността за въвеждане на времево ограничение за предпазния механизъм и други "прагматични решения".

Лидерът на ирландската националистическа Републиканска партия "Шин Фейн" - Мери Лу Макдоналд, предупреди Джонсън, че напускане на ЕС без споразумение ще бъде катастрофа за икономиката и за мирното споразумение от 1998 г., сложило край на продължилото 30 години насилие в британската провинция.

Говорейки пред журналисти още преди срещите си в Белфаст, Джонсън каза, че настоява за бързо възстановяване на местното автономно правителство, основано на подялбата на властта между двете общности (протестантска и католическа) в провинцията. То се разпадна преди 2.5 г. заради острите различия между протестантските пробритански юнионисти и главно католическите националисти, които се стремят към обединена Ирландия.

Междувременно премиерът на Ирландия Лио Варадкар потвърди позицията на Дъблин, че ирландското правителство няма да позволи да бъде притискано по въпроса за границата и че няма да отстъпи от общата позиция на ЕС за предпазен механизъм, предвиден в споразумението, постигнато от бившия британски премиер Тереза Мей с Брюксел. Това споразумение така и не успя да бъде прокарано от нея през парламента след 3 неуспешни опита.

Дневник

В интервю за вестник "Айриш дейли мирър" Варадкар каза, че Ирландия има "тотална подкрепа" от другите страни в ЕС по въпроса за предпазния механизъм.

Какво е "предпазният механизъм"

Междувременно съветникът на Борис Джонсън по европейските въпроси вчера пристигна в Брюксел, за да предаде послание от новия британски премиер, в което се иска отмяна на предпазния механизъм за ирландката граница в споразумението за Брекзит. Дейвид Фрост ще има срещи с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с главния европейски преговарящ за Брекзит Мишел Барние.

Посланието обобщава позицията на Джонсън за Брекзит и гласи: "Обединеното кралство ще напусне ЕС на 31 октомври, каквито и да са обстоятелствата. Ние работим неуморно, за да постигнем споразумение, но предпазният механизъм трябва да бъде премахнат. Ако не постигнем споразумение, ние очевидно ще трябва да напуснем ЕС без споразумение."

Предпазният механизъм е решение, до което ще се прибегне в краен случай. Целта му е да се избегне връщането на физическа граница на остров Ирландия, където 500 километра разделят британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия. При Брекзит това ще се превърне в единствената сухопътна граница между ЕС и Обединеното кралство.

Механизмът, предвиден в договора за Брекзит между Мей и Брюксел, се изразява в създаване на "единна митническа територия", включваща ЕС и Обединеното кралство. Механизмът цели да запази споразуменията за мир от 1998 г., които сложиха край на три десетилетия насилие в Северна Ирландия, но също и да запази общия европейски пазар.

Той е замислен като временен, докато се намери друго решение. Тази разпоредба обаче поражда полемика в Обединеното кралство. Тя до голяма степен допринесе за трикратното отхвърляне на споразумението за Брекзит от британския парламент и в крайна сметка за решението на Мей да подаде оставка и да отстъпи на 24 юли мястото си на Джонсън.