Не мога да кажа,че държавата се е провалила с чумата по прасетата, каза днес по Би Ти Ви министърът на земеделието Десислава Танева. Като пропуск до момента тя посочи недостатъчното обучение на хората в определени области.

Десислава Танева подчерта, че за да се ограничи понататъшното разпространение на болестта и да бъде изкоренена тя, са нужни съвместните усилия на властите и хората. Министърът обобщи, че към момента има 28 огнища на заразата. В тях има пет промишлени свинекомплекса.

Танева каза, че в общо 22 области, където има случаи на болестта и промишлено отглеждане на свине, около тях ще се обособят 20-километрови зони, в които не трябва да остават прасета в лични стопанства. В шест области няма да има такава превантивна дейност.

Междувременно Светла Василева, председател на федерацията на независимите синдикати от земеделието към КНСБ, каза пред БНТ, че в застрашените свинекомплекси работят около 20 хил. души. Тя допълни, че за сега все още една част от работодателите смятат да задържат работещите, не се знае колко от тях ще бъдат освободени.

"Точната цифра на засегнатите ще стане ясна в зависимост от това до къде ще стигне заразата на болестта и дали ще бъдат покосени и други свинекомплекси", уточни Василева. Тя е на мнение, че със сигурност една част от ангажираните ще останат без работа.

Министърът посочи, че хората, които убият сами прасетата си до утре - 2 август, могат да използват месото за лично ползване. В моментът, в който започне държавата да ги убива, животните ще се загробват.

По повод коментар, че основните засегнати от мерките са обикновените хора, които гледат няколко прасета, Танева каза, че до момента е наредено ликвидирането на 126 хиляди животни в свинекомплекси и само 526 от лични стопанства.

Земеделският министър обясни, че в Европа чумата по прасетата е тръгнала от Русия през 2000 година и оттогава се е разпространила в 11 страни, предимно от Източна Европа. До момента никоя от тях не се е справила с нея. Единствено Чехия е близо до ликвидиране на болестта, защото е умъртвила всички свине в лични стопанства.

Първият случай в България е от 2018 година, когато африканска чума е открита в дива свиня. Десислава Танева подчерта, че оттук нататък, който който иска да гледа прасета, ще трябва да го прави по закон, като има нужните мерки за биосигурност.

В отговор на въпрос министърът каза, че правителството ще решава дали да отпусне пари за компенсиране на хората с лични стопанства, които трябва да убият прасетата си. Танева посочи още, че от министерството ще продължат активната комуникация с хората.

"Трябва да обясняваме, решение е възможно само когато има самосъзнание и убеждение на хората", допълни министърът. Според нея част от инициаторите на протеста, които в началото нарече подстрекатели, но се коригира, нямат лични стопанства и прасета и участват в организирането на различни протести.

Дневник