Съдията от Софийския районен съд и негов бивш председател Методи Лалов напуска съдебната система. Той е подал оставката си пред Висшия съдебен съвет. Това съобщи самият той на страницата си във фейсбук. Лалов казва, че си тръгва от съдебната система, а бившият шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев се завръща в нея, "за да заеме достойно мястото си на прокурор".

По-рано днес стана известно, че Георгиев е поискал да се върне в Специализираната прокуратура, а в понеделник прокурорската колегия ще заседава извънредно с една-единствена точка – молбата му да бъде назначен като прокурор.

Съдия Лалов пише, че си тръгва от съда, но сърцето му остава завинаги там. "Правя го, за да работя за промяна, която ще позволи в съдебната система да влизат и да остават почтените, независими и компетентни магистрати. Излизам, за да се боря в съдебната система да се завърне справедливостта", добавя съдия Лалов.

В заявлението си до Висшия съдебен съвет той е посочил, че моли да бъде освободен от поста, считано от 2 септември.

"Причината да напусна професията, която упражнявам повече от 16 години и която винаги ми е носела удовлетворение, е, че честта и достойнството не ми позволяват да наблюдавам как съдебната власт прави поредната крачка към своята гибел", пише до ВСС Лалов. Мотивите за оставката и пълния текст в заявлението до Съдийската колегия на ВСС четете тук.

Дневник