Чудотворната икона на Света Богородица Всецарица е днес в Шумен за големия християнски празник Преображение Господне. Тя бе донесена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който тази сутрин отслужи празнична литургия в храма "Свето Вознесение".

Да чуят думите му и да се помолят пред иконата на Богородица бяха дошли десетки вярващи.

"На този светъл празник Преображение Господне донесохме тази икона на Всецарица Пантанаса, която с наше благословение беше изписана в Света гора преди няколко години. Много чудеса са извършвани и се извършват пред тази икона и много болни от тежки заболяван търсят помощ пред този образ. Затова мисля, че в днешния празник на Преображение Господне много добре би било този образ да бъде тук в този храм", каза пред журналисти по-рано митрополит Йоан.

"Преображение Господне е един от великите 12 празници и посланието на този празник е да се преобрази всеки един човек в своята вътрешност, виждате - болести по човека, животните, агресията. Смисълът на този празник е смисълът на цялостното преобразяване на нашето познание за вярата и преодоляването на безверието", заяви митрополит Йоан.

Владиката посочи, че Шумен е град с много духовни традиции и отправи молитва Бог да пази жителите му "от беди, злощастия и скръбни обстоятелства".

Иконата на Света Богородица Всецарица следобед ще бъде отнесена в другия шуменски храм "Свети Три Светители", където в 18,00 часа митрополит Йоан ще отслужи празнична вечерня.

ШУМ.БГ