Омбудсманът Мая Манолова може да бави решението си дали ще се кандидатира за кмет на София до средата на септември.

На 16 септември изтича срокът, в който партии, коалиции, местни коалиции и инициативни комитети могат да подават заявления в общинските избирателни комисии за участие в местните избори на 27 октомври. Тоест тогава е последната възможност да бъдат направени стъпки за регистрация на инициативен комитет, който да издигне кандидатурата на Мая Манолова за кмет на столицата.

Два дни по-рано - на 14 септември, обаче ще се проведе конференцията на столичната организация на БСП, на която според източници на "Дневник" социалистите искат да заявят подкрепата си за Манолова като непартиен кандидат за кмет, т.е. дотогава кандидатурата й трябва да е сигурна.

"Към момента няма решение, а продължава да работи по проблемите на хората", обявиха днес пред "Дневник" близки до Манолова по повод публикации, че тя се е отказала да се кандидатира за кмет на София. Последно омбудсманът каза, че може да се кандидатира, ако я вбесят докрай.

"Мая Манолова ще реши дали да се кандидатира, а градската организация - дали да вземе предвид номинациите й", обяви днес лидерът на БСП Корнелия Нинова в отговор на въпрос на журналисти.

По решения на "Позитано" 20 ръководството на БСП няма да се меси кои кандидати за кметове да издигат или подкрепят местните структури на партията, като единствената забрана е за коалиции с ГЕРБ. Според социалисти, ако столичната организация на БСП подкрепи издигната от инициативен комитет Манолова, решението не трябва да бъде одобрявано от Националния съвет на партията, т.е. волята на широкото ръководство няма значение.

В последните две седмици представители на тясното ръководство на БСП публично дават знак, че биха подкрепили Манолова. На събора на Бузлуджа зам.-председателят на партията Кирил Добрев обяви, че тя е най-подходящият човек за кандидат за кмет на столицата. След него и соченият за авторитет в партия Стефан Данаилов пък каза, че тя се е утепала за това.

Близки до Манолова обаче смятат, че тези реплики не са й в полза, тъй като ако обяви решение да е кандидат за кмет, тя предпочита да е отдалечена от БСП и да има шанс за подкрепата на симпатизанти на други партии, както и за протестен вот.

Ако Манолова се откаже, БСП вероятно ще издигне партиен кандидат за кмет. Водач на листата с кандидати за общински съветници ще е лидерът на столичната структура Калоян Паргов. Общинските избирателни комисии трябва да изпратят в Централната избирателна комисия решения за регистрираните кандидати до 25 септември.

Дневник