ЕС отпуска 2,9 милиона евро на България за борбата с африканската чума, съобщи пресцентърът на Министерството на земеделието. Новината дойде, след като в Брюксел земеделският министър Десислава Танева се срещна с еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис.

Това ще бъде първи транш за покриване на спешни разходи, беше обявено на брифинг в Министерство на земеделието и храните, уточнява Би Ти Ви. До 30 дни България трябва да получи още 11 млн. евро за компенсация на вече ликвидирани огнища на чумата в свинекомплексите.

Абсолютно всички стопани на регистрирани животновъдни обекти и идентифицирани животни, съобразно националното ни законодателство, подлежат на компенсация, каза на началникът на Отдел "Здравеопазване на животните" към Българската агенция за безопасност на храните Александра Митева на пресконференцията, цитирана от агенция "Фокус". Тя обясни, че начинът на компенсация и механизмите са посочени в Наредбата за реда и разходите за обезщетение при епизотии.

"Тези 11 милиона, за които се говори като компенсации от ЕК, се актуализират всеки месец. Днес те са 11, но утре няма да бъдат толкова. И като процент, като съфинансиране от страна на ЕС за компенсация на животни, това нещо ще се надгражда всеки месец", каза още Митева. Тя добави още, че в края на август ще бъде предоставена сума не само за компенсация, която да се иска за съфинансиране, а и за всички други разходи, които са законни съобразно законодателството на ЕС.

Следващите стъпки са ликвидиране на източниците на зараза – болните животни и отпадъците около тях. Предприемат се и мерки за намаляване на популацията на диви свине.

Министър Танева е запознала еврокомисаря с предприетите мерки по отношение на личните стопанствата и малките ферми, при които липсва биосигурност. Тя информира, че голяма част от населението доброволно е усвоило месото от животните, които не са регистрирани във ветеринарните служби и на практика са незаконни.

"Тъй като хората станаха съпричастни и участват в борбата с болестта, ние ще предложим превенционен план. Ще предприемем действия насочени към подкрепа за изграждане на биосигурност, репопулация и регистрация на обектите", коментира Десислава Танева.

Двамата се обединили около мнението, че за ограничаване и предпазване от заболяването, е необходимо при отглеждането на домашни свине да се спазват съответните мерки за биосигурност без значение на типа стопанство. Еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните акцентирал и върху отговорността на страната ни за недопускане навлизането на заболяването в съседните страни.

От 21 септември до началото на октомври предстои одит от ЕК по мерките, които държавата прилага за справяне с АЧС. От този одит зависи и съ-финансирането, което ще получи страната и финансовата подкрепа на действията, които се прилагат.

България очаква Европейската комисия да подкрепи изготвения план за превенция. Мерките предвиждат помощ за изграждане на биосигурност в малките стопанства, регистрация им при облекчен режим и репопулация след преминаването на заразата.

От Министерство на земеделието и храните добавиха, че проблемът започва да се политизира. "Това са мерките и други мерки няма. Разбирам, че са непопулярни, но не са в полза на конкретен стопанин", посочи заместник- министърът на земеделието Янко Иванов. Той призна, че има пропуски, основно по отношение на редуциране популацията на диви прасета.

По-рано днес от БСП обявиха, че няма да използват темата с чумата по прасетата, за да трупат политически дивиденти.

Дневник