14 988 туристи, от които 2723 чужденци, са посетили комплекс „Създатели на българската държава“ от началото на годината до края на юли. За същия период на миналата година Паметника са разгледали 12 703 души, съобщи за ШУМ.БГ уредникът на комплекса Светлана Джанкова.

„Паметникът става по-популярен. Разширяваме услугите, които се предлагат за туристите. С GR кодовете на касата, както и от поставените 10 табелки в самия паметник се дава възможност на туриста и сам да получи информация за Паметника. През летните месеци активно се ползват аудио гидовете, които са на 8 езика, като от тази година има и такъв на български, както и текстове на 25 езика“, уточни Светлана Джанкова.

Сред чуждестранните туристи, посетили комплекс „Създатели на българската държава“, най-много са тези от Турция, Израел и Франция.

Все повече хора се възползват и от безплатния за посещения ден на Паметника, който е всеки поселеден понеделник от месеца. От началото на годината в деня с безплатен вход комплексът е посетен от 1435 души, като за същия период на миналата година те са били едва 280.

За разлика от увеличаващия се брой туристи, намаляват сватбените тържества, които се правят на Паметника. От началото на годината те са 23, което е спад с 45% спрямо минали години.

ШУМ.БГ