Правителството отпусна 100 хиляди лева за археологически проучвания на Хераклея Синтика, известен като изгубения древен град в близост до Сандански и Рупите, предаде БНР.

Премиерът Борисов в профила си във "Фейсбук" написа, че парите са дадени, след като доц. Людмил Вагалински от Националния археологически институт с музей към БАН е информирал министрите за напредъка по обекта, а кметът на община Петрич Димитър Бръчков се е ангажирал да се довърши ремонтът на пътя дотам.

"Преди месец правителството отпусна един милион и четиристотин хиляди лева за изграждането на асфалтов път до разкопките на древния град, а миналата година отново сто хиляди лева", отбеляза доц Вагалински, цитиран от националното радио.

Според него това е най-посещаваният археологически обект в целия Югозапад, като покрай него доста хора посещавали и музеят в Петрич. "Хора от 50 държави, по статистика над 60 хиляди човека и то при положение, че инфраструктурата още не е готова", уточни той.

Вече са разкрити две трети от централния площад в древния град. Според министъра на културата Боил Банов отличното туристическо бъдеще на обекта се гарантира и в предвидения за изграждане път от село Рупите до Хераклея Синтика. "Това е град на древните македони, случва се на територията на България, което го определя като изключителен и от научна гледна точка", е неговото мнение.

Близо 100 години учени са спорили за точното местоположение на античния град Хераклея Синтика. Откриването на древен надпис - имперски декрет, през 2002 г. дава отговор на този въпрос - средното течение на река Струма. Между Кресненското и Рупелското дефиле. Археолозите изследват района от повече от две десетилетия.

Дневник