С големи промени българският национален отбор по волейбол се насочва към най-важните мачове за сезона. Съставът, воден от Силвано Пранди, се впуска в квалификацията за олимпийските игри в Токио 2020.

От днес до неделя България е домакин на турнира, в който съперници са олимпийският шампион Бразилия, Египет и Пуерто Рико.

Надеждите са за две победи и достигане в най-добра форма до двубоя със "селесао" в неделя. Мачовете са в зала "Конгресна" във Варна, а билетите струват от 10 до 20 лева и са в продажба.

"Уверен съм, че в периода на подготовка през тези четири седмици създадохме отбор и се вдигна качеството на нашата игра", каза селекционерът Силвано Пранди. Той направи големи промени, като остави извън отбора част от опитните играчи.

За Токио 2020 се класира само победителят в квалификацията. Ако не успее да изпълни целта си, българският отбор ще има втора, но много трудна възможност чрез континенталната квалификация.

"Ако сме достатъчно силни, ще тръгнем към Токио от Варна. Ако не, ще трябва да преследваме целта си през поправителна сесия. Сега обаче задачата ни е да спечелим първия мач срещу Египет", каза Пранди.

"Напрежението е едно от най-хубавите неща, които съпътстват спорта. Защото това показва, че за теб е важно да постигнеш целта си. И всички играчи на най-високо ниво са свикнали с напрежението и колкото и отстрани да изглежда трудно, то храни тяхната емоция и е в основата на всеки спорт", добави селекционерът на България.

Бразилският му колега Ренан дал Зото заяви: "За нас започва най-важното състезание за годината, защото всеки играч, всеки член на щаба ни има своята мечта да участва на олимпийските игри. Със сигурност всички отбори са много добре подготвени. Във формат като този, с три поредни мача, може да случи всичко и фаворити няма. За нас олимпийските игри започват от тук. Убеден съм, че ще се получи много хубаво състезание с много оспорвани мачове".

Дневник