Кметът на Русе Пламен Стоилов е номиниран за трети мандат, но сам си направи отвод. Това стана на събрание на ГЕРБ в дунавския град в четвъртък вечерта.

След решение на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Стоилов бе отстранен от поста му на общински ръководител и бе сменен с бизнесмена Росен Даскалов. За смяната се разбра от информация, публикувана на 31 юли т.г. в официалната фейсбук страница на областната организация на партията.

С публикация във фейсбук профила си днес Стоилов благодари за подкрепата. "Приемам това като оценка за работата ми през последните 8 години в интерес на Русе и русенци!", написа той.

Стоилов няма подкрепата на правителството

"Решението да откажа тази номинация и да си направя отвод беше трудно, но добре осъзнато и мотивирано от отговорността, която нося пред русенци! От опит зная, че един успешен нов мандат като кмет предполага категорична подкрепа както от правителството, така и от ръководството на партията, която ме излъчи за кмет през 2011 г. Такава до момента не е заявена спрямо мен! Когато си обект на системно дискредитиране и омаскаряване от хора, които нямат интерес от въведения ред, прозрачност и върховенство на закона при управлението на общинската администрация, това може да се приеме като сигнал, че посоката ти е правилна и че интересът на гражданите е защитен! Окуражава ме, че голямата част от моите съграждани не се поддадоха на тази компроматна война и отказаха да участват в нея! Няма да рискувам интересите на Русе за сметка на собственото си политическо оцеляване!", написа още Русе във профила си.

Стоилов е предложил общинския шеф на дирекция "Обществен ред и сигурност" Спасимир Димитров, който е получил най-много гласове – 130, нито един против и 48 въздържали се. Председателят на групата общински съветници от ГЕРБ Бедрос Пехливанян е събрал 105 гласа за, един против и 74 въздържали се. Депутатът Светлана Ангелова, предложена от Петя Любомирова, е получила подкрепа от 103 души при 13 против и 47 въздържали се. Другите номинирани са баскетболистът Филип Виденов, проф. Михаил Илиев от Русенския университет "Ангел Кънчев, новият общински координатор Росен Даскалов е номинирал директора на Професионалната гимназия по облекло Диана Иванова. Номинирани са и апелативният прокурор Огнян Басарболиев и Стоян Христов - директор на ДП "Пристанищна инфраструктура" – Русе.

Изпълнителната комисия и Борисов ще изберат кандидат-кметовете

Номинационните събрания на ГЕРБ в цялата страна ще приключат в събота – 10 август. Заседанията са закрити за външни лица и в тях могат да участват само партийни членове, които са платили членския си внос. Кандидатурите ще бъдат обсъдени в Изпълнителната комисия на ГЕРБ, като ще бъде направено проучване на всеки кандидат. Краен срок за обявяване на кандидатите от комисията няма, а тежката дума ще е на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

"На много места ще видите, че се сменят кметове. Хората искат промяна, обновление, нещо по-различно. За разлика от други партии като БСП и ДПС, които са се хванали за властта и с цената на всичко седят или в парламента, или в ръководството на партията, при нас не е така." Това е заявил членът на изпълнителната комисия Красимир Велчев преди заседанието в четвъртък, цитиран от местния вестник "Утро".

Няколко декларации за подкрепа на Стоилов изпратиха членове на общинското ръководство на управляващата партия, което прави историята в Русе един от първите бунтове срещу едноличната власт на Бойко Борисов. На събранието присъстваха четирима членове на изпълнителната комисия - кметът на Бургас Димитър Николов, който е зам.-председател на ГЕРБ, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, Красимир Велчев, Пламен Нунев и административният секретар Цветомир Паунов, който след напускането на Цветан Цветанов отговаря пряко за местните структури на партията. 

Дневник