"Манчестър сити" разгроми "Уест хем" с 5:0 в първия си мач за новия сезон, стигайки до категоричен успех като гост. "Гражданите" започнаха защитата на титлата, както завърши и предходния им сезон, като не оставиха съмнение в превъзходството си.

Освен от петте гола, срещата на "Лондон стейдиъм" беше белязана от още едно попадение, отменено след преглед на системата за видеоповторения (VAR), както и пропусната дузпа, впоследствие изпълнена втори път и реализирана.

Точни за "Сити" бяха Габриел Жезус, Рахийм Стърлинг, който вкара хеттрик, както и Серхио Агуеро, който влезе от пейката и се разписа от дузпа.

"Гражданите" вкараха поне четири гола като гост на "Уест хем" за четвърти пореден път, откакто мениджър на тима е Пеп Гуардиола. В четирите мача "Сити" е вкарал 17 гола и е получил само един.

За състава на Гуардиола това беше 15-а поредна победа във Висшата лига, а като гост осма поред. От началото на 2019 г. "Сити" има само една загуба.

"Гражданите" започнаха със само едно от новите си попълнения сред титулярите, като Родри беше в халфовата линия с капитана Давид Силва и Кевин Де Бройне. В атака "Сити" разчиташе на Рахийм Стърлинг, Рияд Марез и Габриел Жезус, докато на пейката останаха Серхио Агуеро и Бернардо Силва.

Атака на "Уест хем" поведе рекордната покупка на клуба Себастиен Алер.

В началните минути "чуковете" впечатлиха с поведението си, като затрудниха "Сити". Домакините започнаха много добре и пресираха съперника си. Футболистите на Мануел Пелегрини не се затвориха в своята половина, а в седмата минута дори поискаха дузпа, след като Мануел Лансини падна в наказателното поле.

Първият шанс за "Сити" дойде само две минути по-късно, когато Марез стреля опасно с левия крак, но Фабиански съумя да изчисти в корнер. В 15-ата минута "Сити" създаде втора опасност. Отново Марез беше в центъра на събитията, като получи подаване от Де Бройне, финтира двама бранители и стреля, но топката мина встрани.

В следващите минути "чуковете" действаха на контраатаки, показвайки скорост в отделни моменти, но и липса на сработка между футболистите в предни позиции. Тимът продължи преимуществено да се брани, но в 25-ата минута получи гол след колективна грешка.

Марез изведе по дясното крило Кайл Уокър, който беше по-бърз от Кресуел и без проблем го изпревари до крайната линия. Десният защитник центрира остро към Жезус, който беше по-добре пласиран от бранителите на "Уест хем" и прати топката в мрежата - 0:1.

До края на първата част "Сити" продължи да бъде по-дейният отбор, но не успя да вкара втори гол, въпреки някои добри шансове. "Уест хем" завърши с едва един точен удар, който дори не беше толкова опасен.

След почивката домакините потърсиха промяна с влизането на новото попълнение Пабло Форналс, но основната разлика дойде от поведението на "Сити". В играта на "гражданите" липсваха грешките от първата част, като тимът на Гуардиола действаше много по-уверено.

В 50-ата минута гостите вкараха втори гол, който до голяма степен ги успокои.

"Уест хем" загуби топката в средата на терена, а Марез веднага подаде към Де Бройне. Белгиецът напредна мощно през центъра, събра двама защитници и подаде към влизащия на скорост Стърлинг. За него не беше никакъв проблем да прокара топката под плонжа на Фабиански и да удвои аванса на "Сити".

Добрата игра на "Сити" продължи и само 2:02 минути след попадението на Стърлинг, "гражданите" вкараха за трети път. Английският национал получи триков пас от Силва и намери на празна врата Жезус, който вкара.

Ситуацията беше прегледана със системата VAR, като видеоарбитрите прецениха, че с рамото си Стърлинг е в засада, след което отмениха гола.

Отмененият гол подейства стимулиращо на "чуковете", които погледнаха по-смело към вратата на "Сити". На терена се появи и Хавиер Ернандес, след което "Уест хем" заигра с двама нападатели, и изглеждаше много по-офанзивно.

В 73-ата минута домакините бяха много близо до отбелязването на гол. Първо Мануел Лансини стреля, но ударът му беше спасен от Едерсон. Бразилският страж се прояви много добре и секунди по-късно, когато спря Ернандес.

Шампионите показаха, че могат да наказват всяка неточност на съперника си и две минути след пропуските на "Уест хем", вкараха трети гол. Марез затвърди добрата си игра с технично подаване към Стърлинг, което прехвърли цялата защита на "чуковете".

Нападателят на "Сити" овладя с първото докосване, завъртя се и прехвърли излезлия да го посрещне Фабиански.

Повече четете в Дневник