Не бива да се очаква разрешение на търговския спор между Вашингтон и Пекин до новите избори в Съединените щати, а междувременно влиянието му върху скоростта, с която расте американската икономика, се увеличава. С това се увеличава и рискът от рецесия в страната.

Така звучи предупреждението на "Голдман сакс груп", публикувано от "Ройтерс". В съобщение до клиенти банката казва, че тя очаква митата на стоките за 300 млрд. долара, които не бяха част от засегнатия от войната китайски внос в САЩ, действително да влязат в сила през септември, както обеща президентът Доналд Тръмп.

Заради по-значителното от очакваното влияние на търговската война върху икономиката прогнозата за растеж се понижава с 0.2 процентни пункта - до 1.8%, отбелязва още "Голдман Сакс". "Като цяло повишихме оценката си за влиянието на търговската война върху темпа на икономическия ръст," продължава съобщението.

След решението на Тръмп Китай спря да купува американски земеделски стоки. След като курсът на юана бе оставен да се срине под символичната граница от 7 за долар, Вашингтон също така обвини Пекин във валутна манипулация.

Дневник