Чешкият милиардер Петр Келнер остава единственият конкурент в надпреварата за купуването на медийната група Central European Enterprise Media (CME), част от която са българските телевизионни канали на Би Ти Ви и спортният "Ринг", съобщава словашкият всекидневник "Хосподарске новини".

Досега интерес към групата, която притежава канали в пет европейски държави, предявяваше и американската медийна компания "Дискавъри", но според изданието той вече не е актуален.

Инвестиционната фонд на Петр Келнер PPF и "Дискавъри" са били финалните претенденти за покупката, след като през март 2019 г. СМЕ обяви цялостен преглед на инвестициите си в района, включващ от продажба на част от активите до отказ да предприема каквото и да е.

В България Келнер вече притежава телекомуникационната компания "Теленор България", но не успя да спечели битката за покупката на "Нова броудкастинг груп", тъй като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани сделката с "Модърн таймс груп" и шведската компания продаде активите си в България на Кирил и Георги Домусчиеви.

В България медийната група СМЕ притежава каналите bTV, bTV CInema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring. В Чехия има осем канала с името Nova, в Румъния - седем с името PRO, още четири в Словакия и пет в Словения.

Словашкото издание припомня още, че Келнер вече е притежавал чешката телевизия Nova в периода от 2002 до 2004 г., но след това я продава на CME, чийто мажоритарен собственик е американската At&T.

Ако сделката с PPF бъде сключена, тя трябва да бъде одобрена от българската Комисия за защита на конкуренцията.

Дневник