дървата за огрев трябва да се купят отрано, за да могат до зимата да изсъхнат добре. Така се пестят пари, а и атмосферния въздух се замърсява по-малко сажди и вредни вещества.

Това са част от съветите на експертите на Североизточното държавно предприятие /СИДП/ в Шумен.

Най-добре е дървата да бъдат подредени под проветрив навес, за да могат да съхнат по-бързо, а и да не се мокрят през есента и зимата от падналите валежи.

Мокрите дърва тлеят дълго и в помещенията се отделят вещества, които са вредни за здравето на хората. Дървата с висока влажност не само че отделят вредни емисии, но и са с по-малка калоричност и доставят по-малко топлина. Употребата на дърва с влажност над 50% води и до други проблеми, например натрупването на повече сажди и катрани по комините на сградите, казват от СИДП.

Горските специалисти са категорични, че сухата дървесина (с влажност под 20%) е с два пъти по-висока калоричност от суровата и изгаря по-ефективно. Освен ограничаване замърсяването на въздуха, горенето на добре изсушени дърва води и до спестяване на пари за отопление. Намалението на разходите е с около 25%.
Особено е голям проблема с използването на недостатъчно изсъхнали дърва за горене в Шумен, тъй като градът е заобиколен от скален масив и през зимата заради ниското налягане се образува смог, който се задържа в продължение на седмици.

Според специалистите на СИДП сега е моментът хората, които ще се отопляват с дърва да си ги купят.

Предприятието вече е доставило 108 036 кубически метра дърва за огрев на 12 716 семейства.

Снабдяването върви ритмично, като поделенията продължават да приемат заявления от хора, които все още не са подали молби към момента. На временен склад в стопанствата има добита дървесина и заявките се изпълняват бързо, добавиха от СИДП.

ШУМ.БГ