Първите официални кандидати за кметове на ГЕРБ бяха съобщени след заседание на Изпълнителната комисия на партията.

За Пловдив ще се бори областният управител Здравко Димитров. За Хасково Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидатурата на областния управител Станислав Дечев. В Русе управляващите издигат Диана Иванова, която е директор на Професионалната гимназия по облекло в града.

Всички те са издигнато от местните организации на номинационни събрания, но последната дума за кандидатите има Изпълнителната комисия на ГЕРБ и лидерът на партията Бойко Борисов.

Здравко Димитров е учредител на ГЕРБ и беше депутат в 42-то и 43-то Народно събрание. През 2015 г. беше изключен от парламентарната група и се яви като кандидат за кмет на Пловдив, подкрепен от Реформаторския блок. След това Борисов направи Димитров областен управител на Пловдив. Димитров е дългогодишен състезател по баскетбол. Той е завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" като бакалавър по "Спортна икономика", след което защитава магистратури по "Психология", "Публична администрация" и "Финансов мениджмънт".

Димитров е награден от министъра на отбраната с медал за принос към Министерството на отбраната, а през 2015 г. е отличен с най-високото църковно отличие "Св. Апостол Ерм".

Сегашният кмет Иван Тотев остава областен координатор на ГЕРБ в града.

Диана Иванова е магистър по "Автоматизация на производството" от РУ "Ангел Кънчев". През 2018 г. е отличена с наградата "Директор на годината" на Синдиката на българските учители, притежава и грамота "Посланик на Русе" за високи постижения и принос към подобряването на имиджа на Русе и утвърждаването му като модерен и културен европейски център. От пресцентъра на ГЕРБ допълват, че Иванов има и почетно отличие "Неофит Рилски" за дългогодишна цялостна високопрофесионална трудова дейност в системата на народната просвета на министерството на образованието.

Станислав Дечев е магистър по "Автоматика и системотехника" от пловдивския филиал на Техническия университет в София. Работил е в ДФ "Земеделие" – Хасково, бил е и общински съветник в Хасково.

Дневник